Stát neposílá obcím peníze na investice. Kvůli elektronickým losovačkám

Praha – Výstavba nových čističek, kanalizací a vodovodů je v ohrožení. Ministerstvo financí totiž zastavilo některé projekty a radnicím neproplácí faktury. Týká se to investic ve stovkách měst a obcí za celkem 5 miliard korun – jde o všechny zakázky, u kterých byl použit elektronický systém losování.

Všechno odstartoval rozsudek Krajského soudu v Brně. Ten posuzoval průběh elektronického losování v případě zakázky na obchvat Domaželic na Přerovsku. Podle soudce nebylo losování transparentní.

„Mimo jiné se jednalo o skutečnost, že bezprostředně před tím losováním nebylo vyhověno v zásadě neškodné žádosti, aby byla změněna čísla losovaných zájemců,“ uvedl soudce Krajského soudu v Brně David Raus.

Na základě toho pak ministerstvo financí daný projekt pozastavilo. „My jsme proti těm losovačkám dlouhodobě, ještě před přijetím novely zákona o veřejných zakázkách jsme upozorňovali na to, že takto vysoutěžené zakázky nebudeme certifikovat,“ upřesnil mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Jenže ministerstvo životního prostředí šlo ještě dál – preventivně stoplo všechny zakázky, u kterých hrozí podobná netransparentnost. „My se snažíme projekty posuzovat individuálně, abychom odvrátili budoucí problémy a následnou korekci, a nechceme ohrozit čerpání z operačního programu,“ sdělil mluvčí resortu životního prostředí Matyáš Vitík.

Nevíme, co dál, stěžují si obce

Obě ministerstva se teď radí, jaké pokyny obcím dají. Čekají na ně i ve Starém Kolíně ve středních Čechách. Kanalizace za 170 milionů korun je tam těsně před dokončením. Ministerstvo životního prostředí ale pozastavilo administraci a odmítá poslat dotační peníze.

Radní tak nevědí, co dál – stavební práce totiž přerušovat nechtějí. Starosta Jaroslav Flegl (ODS) je přesvědčen, že v jejich případě losování proběhlo regulérně. „Nevidíme jediný důvod proč, my máme smlouvu se státním fondem, nic jsme neporušili, postupovali jsme přesně podle zákona,“ říká.

Obec teď bude muset stavebním firmám vyplatit peníze ze svého. Starosta proto už požádal o desetimilionový úvěr, dalších 24 milionů musí splatit do konce srpna.

Lucie Rosí o potížích obcí kvůi elektronickým "losovačkám" (zdroj: ČT24)