Zmatky kolem žateckých autobusů

Žatec - Žatečtí si chtěli přilepšit a jezdit modernějšími autobusy. Městský úřad proto zrušil ke konci roku smlouvu o provozování městské hromadné dopravy se současným přepravcem a vypsal nové výběrové řízení, které ale vzápětí zrušil kvůli nevůli jednoho z uchazečů, který chtěl řízení napadnout. Místní lidé mají strach, že do konce letošního roku nestihne vedení města zajistit nového dopravce a obyvatelé Žatce tak budou od ledna bez autobusů.

Podle starostky smlouva s Dopravním podnikem Ústeckého kraje stará devatenáct let nevyhovovala současným požadavkům. Město chce modernizaci dopravy včetně nízkopodlažních autobusů, které v Žatci dosud nejezdí. „Chtěli jsme zlepšit podmínky přepravy městské hromadné dopravy,“ říká starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Výběrové řízení nečekaně zrušeno

Vypsané výběrové řízení však rada města nečekaně zrušila. Jeden z uchazečů totiž řekl, že napadne výsledek výběrového řízení. To by radnici do vyřešení na dlouhé měsíce svázalo ruce. „Nemohli bychom podepsat smlouvu s novým provozovatelem, ale současně bychom byli ve výpovědi se stávajícím,“ doplnila Hamousová.

Obavy z nečekaného problému mají řidiči autobusů i cestující – nakonec zůstane vše při starém. Radnice byla nucena sáhnout k jedinému rychlému řešení - autobusy bude dál provozovat současný přepravce. Domluvili jsme se, že město vezme zpět svou výpověď a stávající dopravce to zpětvzetí bude akceptovat.

Provoz autobusové dopravy by tedy měl příští rok zůstat ve stejném rozsahu jako letos. O modernizaci autobusů bude městský úřad s dopravcem nadále jednat. 

Komplikace kolem MHD v Žatci (zdroj: ČT24)