Vyšší minimální mzda dělá obcím problémy – musí dorovnávat výdělky

Horní Slavkov (Karlovarsko) – Města a obce, které zaměstnávají lidi na veřejně prospěšné práce, mají od srpna vyšší výdaje. Z vlastních rozpočtů musí dorovnávat zvýšení minimální mzdy o 500 korun. Na tu přispívá stát přes úřady práce v rámci takzvané aktivní politiky zaměstnanosti. Teď zvažuje, že příspěvek v některých případech navýší.

Radnice v Horním Slavkově veřejnými pracemi zaměstnává 25 lidí. Dostává na ně příspěvek od Úřadu práce v Karlových Varech. Od srpna ale musí sáhnout hlouběji do rozpočtu. „Minimální mzda byla 8 tisíc, od 1. srpna se ale zvýšila na 8 500 a příspěvek od úřadu práce zůstal stále stejný,“ říká starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová.

„Příspěvky v rámci aktivní politiky, bych chtěla zdůraznit, nejsou nárokové a neměly by určitě sloužit k pokrytí celé mzdy,“ vzkazuje mluvčí Úřadu práce v Karlových Varech Petra Dolejšová. Pro radnici by to ale znamenalo, že musí omezit některé investice, například opravy chodníků.

Generální ředitelství slibuje pomocnou ruku

Smlouvy na mzdové příspěvky mezi zaměstnavateli a úřady práce se obvykle sjednávají na jeden rok. Generální ředitelství teď slibuje, že radnicím pomůže. „Úřad práce ČR je samozřejmě připraven v individuálních případech jednat se zaměstnavatelem o uzavření dodatku na případné zvýšení příspěvku,“ potvrzuje mluvčí úřadu Kateřina Beránková. To se podle mluvčí týká i stávajících smluv. Obce i další zaměstnavatelé ale budou muset o zvýšení příspěvku žádat.

Zvýšená minimální mzda může obce potrápit (zdroj: ČT24)