Ochranáři našli podřezaná mláďata vzácného motáka

Třebíč - Na Třebíčsku našli ochranáři zabitá mláďata vzácného a chráněného dravce motáka lužního. Někdo jim uřezal hlavy dřív, než byla schopna vylétnout z hnízda. Případ vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí i policie.

Moták patří k vzácným druhům dravců, vyhláška ho řadí mezi silně ohrožené druhy. „V Kraji Vysočina dříve nehnízdil, je tady až od poloviny 90. let,“ řekl ředitel CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

„Mrtví motáci leželi okolo oplocenky od sebe asi deset metrů,“ popsal Ivan Kunstmüller, předseda Ornitologické společnosti Vysočina. K oplocenkám, tedy ohradám, které ornitologové staví uprostřed polí, luk a mokřadů, aby mláďata byla v době hnízdění v bezpečí, šel pachatel podle nich cíleně. V přírodě jsou totiž většinou špatně vidět a najít je není vůbec snadné. Česká inspekce životního prostředí podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Případem se zabývají třebíčští policisté.

Ochranáři našli podřezaná mláďata vzácného motáka (zdroj: ČT24)

„Moták se živí hrabošem polním, ne zajíčky a koroptvemi, jak je mylně uváděno,“ dodal Kunstmüller. Mláďata se líhnou po 30 dnech, rodiče se o ně starají téměř dva měsíce. Teprve pak, na konci srpna, se můžou vydat do střední a jihovýchodní Afriky, kde zimují. „Na Vysočině máme nejpočetnější populaci motáka lužního, ročně zde hnízdí 20–50 párů,“ dodal Kunstmüller.