Romové i extremisté budou demonstrovat v pěti českých městech

Plzeň – V pěti českých městech jsou nahlášeny protiromské pochody. Extremisté chtějí demonstrovat v Ostravě, Duchcově, Plzni, Českých Budějovicích a Jičíně. V Ostravě a Plzni navíc nahlásili protesty i Romové, a to proti rasismu a neonacismu. Policie se na demonstrace a případné střety připravuje - v Ostravě budou probíhat kontroly lidí i vozidel, v Plzni se omezí doprava.

V Ostravě mají radikálové od 14:00 do 16:00 povolenou demonstraci Stop rasovým útokům u památníku v Komenského sadech. Podle informací na sociální síti Facebook by se však demonstranti měli sejít na Prokešově náměstí před Novou radnicí, které si pro svou akci rezervovali Romové. Ti nakonec průvod z Prokešova náměstí na Přednádraží zrušili právě kvůli možnému střetu s radikály.

Moravskoslezští policisté plánují kontroly lidí i vozidel. Policisté s kontrolami počítají nejen na území města, ale i na vytipovaných místech příjezdových cest do Ostravy. Situaci ve městě bude monitorovat také vrtulník.

Pochod extremistů v Chanově
Zdroj: ČT24

Zhruba ve tři hodiny odpoledne odstartují protesty v dalších regionech. Letos již počtvrté se bude konat protiromská akce v Duchcově na Teplicku. Pořádá ji místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

V Plzni se uzavřou některé ulice a omezí se MHD

Extremisté projdou i Plzní, nahlášeno je tu i šest shromáždění občanských aktivistů. Akce potrvají od 13:00 do 20:00. Podle městského radního pro bezpečnost Roberta Houdka (ODS) se bude v Plzni pohybovat kolem 700 policistů a zhruba stovka strážníků. Počet účastníků protestu by se měl pohybovat podle odhadů mezi 50 až 400. „Opatření si vyžádá i omezení v dopravě, která mohou spočívat v uzavření ulic, po nichž povede pochod, v odklonech dopravy a stanovení objízdných tras,“ řekla policejní mluvčí Martina Kohoutová. Může také dojít k omezení MHD na dobu nezbytně nutnou při pochodu a konání shromáždění.

Kudy povede pochod?

Plzeňský pochod povede z náměstí Republiky do Františkánské ulice, Kopeckého sadů, přes lávku u bývalého domu kultury, vpravo do Sirkové ulice směrem k hlavnímu vlakovému nádraží, do Železniční ulice, po Koterovské ulici na náměstí Gen. Píky, Francouzskou třídou a po Slovanské aleji až na náměstí Milady Horákové.

Kde budou shromáždění?

Ještě před pochodem bude shromáždění občanských aktivistů na náměstí, jehož účelem je „vyjádření názoru nesouhlasu“. Další shromáždění jsou nahlášena do lokalit U Zvonu, Anglické nábřeží, u Komorního divadla v Prokopově ulici, u Papírenské lávky, ve Štruncových sadech a na Mikulášském náměstí (Slovany). Shromáždění byla ohlášená jako „občanský protest proti vyvolávání nesnášenlivosti v našem městě Plzni“.

Zadržený extremista
Zdroj: ČT24

Zhruba stovka lidí se má zúčastnit protiromského pochodu v Českých Budějovicích. Organizátoři na magistrátu nahlásili, že trasa povede z Lannovy třídy před areál Výstaviště, kde má akce skončit.

Pochod extremistů projde i sedmnáctitisícovým Jičínem. Podle svolavatelů pochodu z DSSS by se shromáždění mohlo zúčastnit 100 až 300 lidí. Svolavatelé akci nazvali „shromážděním proti cikánskému exekučnímu teroru a policejní brutalitě“. Začít by měla v 15:00 na Husově třídě, odkud se pochodem přesune na Valdštejnovo náměstí, kde by se měly konat projevy a diskuse.

Podle shromažďovacího zákona je nutné demonstraci nahlásit na příslušné radnici pět dní před jejím konáním, ale v některých případech mohou úřady přijmout oznámení i v kratší lhůtě. Počet demonstrací tak nemusí být podle mluvčí policejního prezidia Ivany Ježkové konečný. Úřady nemohou akce přímo zakázat, ale mohou o to požádat soudy.