Více zastávek, zato bez nové linky – železnici postihne další změna

Praha – Již třetí změna, z toho druhá mimořádná, upraví podobu letošního železničního jízdního řádu. Začne se školním rokem – v pondělí 2. září. Podobně jako tomu bylo u první mimořádné změny, i tato se týká především Pardubického kraje. Cestující se nemusí bát, o spoje nepřijdou, naopak některé budou zastavovat i tam, kudy zatím projíždějí. Naopak v Praze se opět odkládá zavedení nové městské linky Masarykovo nádraží–Čakovice, která měla jezdit od 1. srpna, ale nestalo se tak. Nový termín zahájení provozu je až v říjnu.

Změna jízdního řádu se po 2. září v Pardubickém kraji dotkne celkem 45 osobních a spěšných vlaků na hlavních tratích v regionu. Nově jim přibudou zastávky v Dlouhé Třebové, Plchůvkách, Sopotnici, Semaníně, Opatově, Lačnově a Květné.

Pražská linka S34, která má jezdit v pracovní dny z Masarykova nádraží přes Vysočany, Satalice a Kbely do Čakovic, se zprvu v jízdním řádu objevila s poznámkou „od vyhlášení“, později se však datum jejího zavedení změnilo na 1. srpna. Mezitím motoráky soukromé společnosti KŽC Doprava, která se dosud specializovala na provozování výletních vlaků, skutečně vyjely – Praha je v červnu objednala jako posilu při povodni, ale pouze na týden. Na počátku srpna se však na trať nevrátily, nový termín uvedený v pozměněném jízdním řádu počítá se zprovozněním linky S34 od 1. října.

Stejně jako tomu bylo při první mimořádné změně jízdního řádu v dubnu, nevydá Správa železniční dopravní cesty přelepky pro knižní vydání grafikonu. „Změna bude provedena pouze v jízdních řádech umístěných na nádražích a v internetových vyhledávačích. Pro běžné uživatele knižního jízdního řádu bude zveřejněna na internetových stránkách Správy železniční dopravní cesty a Českých drah,“ upozornil mluvčí SŽDC Pavel Tesař.