Pěší zóny v centru Plzně radní nechtějí

Plzeň – Pokus o zklidnění dopravy v okolí plzeňského náměstí Republiky prostřednictvím nových pěších zón má namále – neprošel hlasováním v městské radě. Klíčové však pro něj bude ještě jednání zastupitelstva na počátku září. Náměstek primátora Petr Rund, který zavedení zón navrhl, chce v přípravě pokračovat, doufá, že v zastupitelstvu uspěje a bude moci zahájit veřejnou diskusi.

Centrum Plzně by se podle plánu, který radní odmítli, mělo postupně uzavírat autům. Během několika let by tak vznikla síť pěších zón, jejíž základ by tvořily dvě na sebe kolmé osy protínající náměstí Republiky. Návrh upozorňuje, že je okolí náměstí mrtvé, což dává do souvislosti s provozem automobilů. „Jsou tady auta, ale nefunguje to. Musíme lidem vytvořit příjemné prostředí a namixovat obchody tak, aby tu člověk strávil více než 20 minut nákupem jedné služby, jako tomu je dnes,“ řekl Petr Rund.

Náměstek Rund doufá, že zastupitelé ještě plánu na zklidnění dopravy dají šanci. „Rozhodně to nebude znamenat, že během měsíce omezíme automobily na náměstí. Ale máme schválenou nějakou vizi, kterou budeme dlouhodobě diskutovat a postupně realizovat,“ upozornil.

Dílčí omezení provozu v okolí náměstí Republiky nastane, i kdyby se proti velkému plánu na pěší zóny postavili i zastupitelé. Již dříve totiž schválili zklidnění Riegrovy ulice. „Je schválen vznik pěší zóny v Riegrově ulici, což je jedna z nejdůležitějších pěších zón, které by měly vzniknout v historickém jádru města Plzně. Spojuje tramvajové zastávky v sadech Pětatřicátníků s náměstím Republiky,“ uvedl Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně. Na odvedení aut se již těší obchodníci, kteří očekávají, že jim přibudou zákazníci.

Lucie Pelanová o zklidnění dopravy v Plzni (zdroj: ČT24)