Zručné ruce z Klůčku vracejí lesk starým kočárkům

Klůček - V jedné z nejmenších obcí Ústeckého kraje, v Klůčku u Žatce, mají manželé Holštajnovi jednu z největších sbírek dětských kočárků v České republice. Vesměs stará zničená vozítka oba manželé restaurují sami zhruba dva roky a stačili už s nimi absolvovat několik úspěšných výstav.

Během dvou let stačili manželé Holštajnovi sehnat, zrestaurovat a dát do původního stavu několik desítek kočárků. Většinu starých vraků jim dají známí nebo je za několik korun koupí na internetu.

Oba manželé mají jednotlivé fáze restaurovaní přesně rozdělené a navzájem si kočárek postupně předávají. „Manželka, protože je švadlena, většinou dělá čalounění, opravuje to proutí. Já dělám většinou zámečnické práce, konstrukci,“ říká Pavel Holštajn. 

Většina materiálu je po desítkách let poškozená nebo chybí kusy látek. První přijde na řadu košík kočárku, ten je potřeba zbavit zbytků potahu a zrezivělých hřebíků s ozdobnými hlavičkami. Některé části nejsou po letech pohyblivé, tady nastupují zkušenosti řemeslníka. 

Dětská vozítka doplňuje paní Holštajnová panenkami, které spolu s manželem také restauruje a dává jim i dobové ošacení.

Manželé restaurují staré kočárky (zdroj: ČT24)