Ghetto tady nechceme, ozývá se z Teplicka

Severní Čechy - Lidé z Hrobčic a Měrunic na Teplicku se bouří proti podnikatelům, kteří koupili bývalý uprchlický tábor v Červeném Újezdě a chtějí tu zřídit sociální bydlení. V areálu už začali ubytovávat nové nájemníky. Odpůrci záměru upozorňují, že sestěhováním několika set lidí na jedno místo může vzniknout další ghetto.

Lidé z obou vesnic už hlasitě protestují. Bojí se, že přijdou o klid a bezpečí jen proto, že podnikatelé chtějí vydělávat na těch nejchudších, kterým na bydlení přispívá stát. „Lidem se nedivíme,“ poznamenala starostka Měrunic Jitka Nová (nez.)

Ona i její kolegyně, starostka sousedních Hrobčic Jana Syslová (nez.), souhlasí s názorem, že ubytovávání lidí v areálu je nelegální. Za místními stojí i Ústecký kraj. Změní územní plán tak, aby ubytování v opuštěném uprchlickém táboře neumožňoval. „Určitě to bude muset respektovat,“ říká na adresu majitele areálu krajský radní Martin Klika (ČSSD).

To se nelíbí novému vlastníkovi tábora, společnosti Domov na kopci, proti rozhodnutí se hodlá bránit. „Budeme muset podat podat trestní oznámení na stát, že znemožňuje soukromým osobám podnikat,“ konstatuje jednatel firmy Pavel Fousek. 

Pomoc čekají obě obce také od vlády a parlamentu. Společně s krajem budou prosazovat, aby se změnil způsob vyplácení příspěvků na bydlení.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)