Pražský DP dále hledá vhodné sedačky, lidé je mohou porovnat v muzeu

Praha – Sedačky, které by vyhovovaly co největšímu počtu cestujících v tramvajích a autobusech, stále hledá pražský dopravní podnik. V posledních letech kromě látkových a koženkových čalouněných sedaček začal dosazovat dřevěné – se všemi jsou ale potíže. Teď proto dopravce připravil výstavu ve střešovickém Muzeu MHD, kde si lidé mohou vyzkoušet různé typy sedadel a sami říct, na kterém by se jim cestovalo nejpohodlněji.

„Lepí,“ stěžují si v létě lidé na koženkové potahy sedaček v autobusech. „Zapáchají,“ kritizují další cestující látkové potahy, které v posledních desetiletích pražské MHD vévodí. „Kloužou,“ zní zase z nových tramvají, kde jsou dřevěné sedačky.

Dopravní podnik tak stojí před oříškem, jaké sedačky dávat do nově objednávaných či rekonstruovaných vozidel. Rozhodl se proto uspořádat anketu, kterou mohou lidé vyplnit na internetu, ale také v Muzeu MHD, kde si mohou různé typy sedaček také vyzkoušet – látkové, koženkové, dřevěné i plastové. „Z předchozí ankety jsme například zjistili, že klesá zájem o čalouněné sedačky v MHD a začali jsme je postupně obměňovat. Nyní dáváme možnost cestujícím si je v oblíbeném Muzeu MHD všechny v klidu porovnat a vyzkoušet na jednom místě,“ uvedl generální ředitel dopravního podniku Milan Křístek.

Muzeum ve staré střešovické vozovně bude otevřené o víkendech a svátcích do 17. listopadu, kdy také skončí výstava sedadel. Koncem září budou sedačky k vyzkoušení také na dnu otevřených dveří v garážích Hostivař a depu Strašnice.