Kolo letí do nebe, cyklisté mají konečně svůj důstojný pomník

Praha – Pod Nuselským mostem se tyčí ohnutá lampa. Nejde ale o následky vandalismu, nýbrž o pomník sebevrahům od umělce Krištofa Kintery, který směle pokračuje v tvorbě a tentokrát se skrz cyklistickou instalaci Kolo do nebe ujal uctění památky Jana Bouchala, který zahynul právě na kole po srážce s automobilem. Pomník bude slavnostně odhalen již toto pondělí.

Kolo, které Kintera vytvořil ve svém smíchovském ateliéru, pokryl plátkovým paladiem, což má za následek lepší šíření světla, „takže se z předmětů městského mobiliáře stává jakýsi šperk.“ 

Městský šperk, který ale měří čtrnáct metrů. Peníze na pomník stojící na křižovatce třídy Dukelských hrdinů a nábřeží Kapitána Jaroše vybrali propagátoři cyklistiky, občanské sdružení Automat ve veřejné sbírce. Je sice postavený ve jménu sedm let zesnulého Jana Bouchala, má však připomínat všechny oběti cyklistů, kteří zemřeli v pražských ulicích.   

Právě křižovatce na zmíněném náměstí se kdysi kvůli častým nehodám přezdívalo „křižovatka smrti“. Teprve od loňska je pro cyklisty bezpečnější, magistrát totiž nechal po letech veřejného tlaku místo přebudovat a nainstaloval zde pro milovníky kol semafory. „Původně tu křižovatku nebylo možné legálně a bezpečně přejet, ale ani přejít pěšky s kolem vedeným v ruce,“ přiznává dopravní urbanista Tomáš Cach. 

Nešťastnou smrt mladíka léta připomínal jen provizorní pomník – kolo přivázané k lampě. Ode dneška ho nahradilo důstojné stříbřité kolo mířící do nebe na pouliční lampě. Výrazný, přesto jednoduchý monument, na němž Kintera pracoval celý rok.

Ve jménu Bouchala proběhne i slavností odhalení, po němž bude následovat vzpomínkový večírek v prostorách Containall na Klárově. Na večírku bude možné zakoupit benefiční cyklistické větrovky „Bike to Heaven“ vyrobené grafickým studiem Mowshe a návrhářkou Kristýnou K.