Památkáři: Dům na Pohořelci má základní péči, není ke squatování

Praha – Dům na pražském Pohořelci nedaleko Hradu, který si o víkendu vyhlédli squatteři, nelze podle památkářů považovat za vhodný squat. Majitel podle nich budovu v omezené míře udržuje a připravuje i její opravu. Ačkoli Národní památkový ústav považuje budovu za jednu z nejohroženějších památek v Praze, v poslední době zaznamenal částečné opravy, minulou zimu byl dům zabezpečen.

V původně renesančním domě U Kundraticů od roku 2009 nikdo nebydlel až do minulé soboty, kdy se do něj nastěhovala skupina squatterů. Oznámili, že chtějí v budově vytvořit kulturní centrum a sociální byty. Podle Klubu za starou Prahu udělali dobře, protože tak poukázali na chátrání památky. Národní památkový ústav o tom však není přesvědčen. Podle ředitele pražského pracoviště NPÚ Ondřeje Šefců se majitel, kterým je společnost U svatého Michala ze skupiny CPI Group, o dům stará. „Objekt působí omšelým dojmem, ale je patrné, že zde probíhá základní údržba, byly například obnoveny okapy. Projektant i zástupce investora komunikují s příslušnými úřady,“ upozornil Ondřej Šefců.

Vlastník v minulých letech také zajistil statiku klenutého podloubí,  od roku 2010 probíhaly i další dílčí opravy a na zimu 2011/2012 byl dům zabezpečen. „K objektu byl letos zpracován podrobný stavebně historický průzkum a na základě opakovaných konzultací s naším pracovištěm i odborem památkové péče magistrátu byla rozpracována studie využití pro bytové účely,“ doplnil Šefců. CPI dříve uvažovala o využití historické budovy pro své sídlo, ale to zamítla radnice Prahy 1, která chce na Pohořelci zachovat rezidenční zónu. Podle mluvčí CPI Michaely Winklerové proto v domě nakonec mají vzniknout luxusní byty.

Budova ale zatím přes dílčí opravy zůstává na seznamu 54 nejohroženějších pražských památek. Památkáři upozorňují na dlouhodobé zanedbání běžné údržby domu, havárii pavlačí a špatný stav fasády. Praha 1, která má vlastní seznam ohrožených památek, naopak budovu na Pohořelci neeviduje.

Dům U Kundraticů tvoří dva renesanční objekty s gotickými sklepy a částmi přízemí, v baroku byl přestavován. Společnosti U svatého Michala patří od roku 2005, poslední nájemníci z domu odešli o čtyři roky později. Pokus squatterů o jeho osídlení skončil po jednom dnu, v neděli budovu vyklidila policie.