Produkce marihuany v Praze roste, pěstitelé vyměnili skleníky za pole

Praha - Jen za první pololetí roku 2013 pražská policie zadržela 85 kilo rostlin marihuany. Za celý loňský rok to byla zhruba jen polovina. Jedná se tak o výrazný nárůst. Pěstitelé se podle policie přesunuli ze skleníků na pole a rozrostl se i obchod s věcmi potřebnými pro pěstování. Na druhé straně v Praze výrazně ubylo heroinu, a to zejména díky dopadení několika dealerů. Počet problémových narkomanů se v hlavním měste podle odhadů policie pohybuje kolem 12 tisíc.

Nejčastěji užívanými drogami v Praze jsou marihuana a metamfetamin (pervitin). „Stále roste domácí produkce marihuany s vysokým obsahem THC,“ uvedl šéf protidrogové policie v Praze Jaroslav Badin. Podle jeho slov už pěstitelé nepoužívají velké skleníky, ale pěstují rostlinu na několika polích. Navíc se začal rozmáhat trh s náčiním k pěstování. Ojedinělí nejsou ani řidiči pod vlivem marihuany, policie denně eviduje v průměru tři až čtyři takové případy. „To je jen špička ledovce, kolik jich je ve skutečnosti, nelze zjistit,“ dodal Badin.

Pervitin výrobci vaří především z léků dovezených z Německa a Polska

V případě pervitinu jeho výrobci nejčastěji drogu vaří z léků dovezených z Polska či Německa. Odtud vozí léky v pytlích. „Už je nevozí v krabičkách a plata s léky vyloupou do pytlů. Také pokračuje trend malých a středních varen pervitinu,“ popsal kriminalista. Pokud se droga „povede“, většinou končí v Německu.

Výrobců pervitinu přibylo mezi Vietnamci

V rámci výroby pervitinu podle policie vzrostl počet Vietnamců, kteří drogu vyrábí. „Není to ale jediná národnost, která v Praze vyrábí drogy,“ řekl šéf pražské policie Martin Vondrášek. Dříve se dopouštěla tato komunita trestných činů v souvislosti s porušováním autorských práv, posléze s pěstováním marihuany a nyní se zapojila do výroby pervitinu.

Heroinu v Praze ubylo, zhoršila se i jeho kvalita

Oproti marihuaně a pervitinu ale v Praze ubylo heroinu. Policistům se podařilo dopadnout několik dealerů a zasadit jim tak citelnou ránu. K dopadení jim pomohla spolupráce lidí z okolí dealerů. Zároveň se prudce zhoršila i kvalita heroinu. „Je hodně ředěný například cukrem, omítkou nebo kofeinem. Často si narkoman z psaníčka odebere půl drogy, dostrouhá do něj omítku a dál jej prodá,“ popsal Badin. V Praze je podle odhadu policie 12 tisíc problémových uživatelů drog. V případě užívání heroinu potřebují denně na drogu zhruba 5 tisíc korun, peníze získávají nejčastěji krádežemi.