Novoměstská radnice „zprůhlednila“ úředníky

Náchodsko – Radnice v Novém Městě nad Metují vyměnila všechny dveře za zcela prosklené. Úředníci zpočátku protestovali, protože se cítili jako ve výloze, vedení tak ale učinilo v rámci větší otevřenosti vůči obyvatelům města. „Průhlednost“ však minula kanceláře těch, kteří město skutečně řídí.

Novoměstská radnice "zprůhlednila" úředníky (zdroj: ČT24)

Na všechno se ale dá zvyknout, a tak i současní pracovníci radnice ve finále změnu uvítali. „Nás to neomezuje. Naopak je lepší, když člověk vidí, kdo do té kanceláře přichází nebo kdo tam za dveřmi čeká,“ míní třeba Lucie Šímová ze správního odboru. 

K prosklení došlo zejména proto, aby radnice občanům vyvrátila všeobecně rozšířený mýtus, že se úředníci v práci nepředřou. Tak trochu stranou ale zůstalo samotné vedení města. Tam lidé prosklené dveře nenajdou. Majitelé těchto místností argumentují, že dveře jejich kanceláří zůstávají non stop otevřeny – zavírají se prý jen v případě vysoce citlivých jednání. 

Jediní úředníci, kteří se čas od času mohou stát neviditelnými, jsou pracovníci sociálního odboru, kde se dají spustit žaluzie. Na ně se totiž obracejí občané s vážnými rodinnými situacemi, a tak jim radnice chtěla poskytnout soukromí. Jakmile choulostivější jednání skončí, žaluzie jdou okamžitě nahoru, ujišťují úředníci.