Stavbě nového vodovodu na Křivoklátsku je konec, chyběly peníze

Křivoklát - Nový vodovod a kanalizaci obce na Křivoklátsku stavět nebudou. Ministerstvo životního prostředí jim sice poskytlo dotaci, obce ale nesehnaly dostatek peněz na spoluúčast. Projekt za miliardu korun tak navzdory letitým přípravám nakonec končí pod stolem. Problémy se sítí vodovodů a kanalizací řeší i Jihlava, tentokrát ale kvůli majetkovým sporům.

Když žádali samostatně, úspěšní nebyli - spojili se proto ve svazek devíti obcí a dotaci 670 milionů získali. Problém ale vznikl poté, co vítězná firma vypočítala konečnou cenu. „Původně to byla projektovaná cena kolem 750 milionů, bohužel vysoutěžená cena byla o 200 milionů vyšší, to znamená 950 milionů. Chyba byla v nás…ten projekt nebyl naceněn tak, jak by měl,“ uvedl Vladimír Melč, předseda svazku obcí.

Pro devítku obcí to tedy znamenalo během měsíce dát dohromady 200 milionů. Do konce června měly obce doložit, že mají peníze na dofinancování celého projektu. To ale neudělaly, a tak ministerstvo dotaci zrušilo. Deset let příprav tak skončilo zklamáním. Lidé na Křivoklátsku se dál budou muset potýkat s nedostatkem vody a hlavně s obtížnou likvidací splašků.

Vodovody a kanalizace na Křivoklátsku a v Jihlavě (zdroj: ČT24)

V Jihlavě se vyostřují spory o majetek

Problémy s vodovody a kanalizací má i Jihlava. Vyhrocují se tam spory mezi městem a svazkem obcí kvůli majetkovému vypořádání, konkrétně kvůli vodovodní a kanalizační síti. Jihlava očekávala, že bude první část sítě za stovky milionů korun přebírat nejpozději dnes. Přestože vystoupila už na konci minulého roku ze Svazku vodovodů a kanalizací, svůj majetek do dnešního dne nepřevzala.

Krajský úřad Vysočiny přitom už minulý týden rozhodl, že svazek má městu nejpozději do tří dnů předat část majetku za 341 milionů korun. Úpravna vody, trubky vodovodů a kanalizací a čistírna odpadních vod mají účetní hodnotu asi jeden a čtvrt miliardy korun. Doposud je všechny spravuje svazek obcí. Pokud by majetek městu nevydal, Jihlavě by hrozilo, že přijde i o dotaci. Na opravy kanalizací má město slíbeno 176 milionů korun. Tvrdí, že bude s majetkem nakládat lépe a hospodárněji a chce také obyvatelům zlevnit vodné a stočné.