Náchodská textilka se stala útočištěm vandalů. Město usiluje o demolici

Náchod - Náchodská textilka Tepna byla kdysi ve městě významným zaměstnavatelem, dnes je ale pro tamní radnici velkým problémem. Zchátralé budovy nedaleko centra se totiž stávají útočištěm pochybných lidí a zlodějů. Město požaduje urychlenou demolici. Tu firma, která je majitelem areálu, slibuje už dlouho. Stále se ale nic neděje. Město je připravené budovy zbourat na vlastní náklady, které pak po firmě bude vymáhat.

Ještě v roce 2006 textilka zaměstnávala 300 lidí, už tehdy však byla těsně před krachem. Areál dnes patří teplické společnosti JTH Holding, která chystá demolici a výstavbu nákupního centra. Jenže demolici firma slibuje minimálně už dva roky, tvrdí radnice.

Do zchátralého areálu se mezitím stahují zloději a vandalové. Minimálně pětkrát v něm už letos hořelo, město do bývalé textilky pravidelně posílá strážníky a platí i výjezdy dobrovolných hasičů. S tím chce ale skončit a požaduje urychlenou demolici.

„Demolice začne neprodleně po vydání územního rozhodnutí ke stavbě nových plánovaných objektů, které předpokládáme získat v říjnu letošního roku,“ uvedla společnost JTH Holding a.s. S demolicí přitom firma mohla začít už před šesti lety. „Majitel pozemku už může bourat. V roce 2007 bylo vydané pravomocné rozhodnutí o povolení demolice těch objektů,“ uvedla Andrea Lipovská, vedoucí odboru výstavby a územního plánování v Náchodě.

„Pokud investor do konce letošního roku k přislíbené demolici nepřistoupí, je starosta připraven navrhnout zastupitelům demolici na městské náklady,“ uvedla Nina Adlof, mluvčí Městského úřadu v Náchod. Pokud by radnice takový postup zvolila, po majiteli by peníze za demolici zpětně vymáhala. Vedení Náchoda stále věří, že to nutné nebude.

Bývalá textilka se změnila v problém města (zdroj: ČT24)