Co s bývalou Teslou? Nikdo o ni nestojí

Pardubice - Areál bývalé továrny Tesla chátrá. Současný vlastník, město Pardubice, nemá peníze na údržbu a objektu by se rád zbavil. Jenže o rozpadající se budovy nikdo nemá zájem. Magistrát chce areál vrátit Pardubickému kraji, od kterého ho před rokem a půl převzal, ten ale o převodu nechce ani slyšet.

Někdejší továrna je desítky let opuštěná. Za její údržbu a ostrahu zaplatí město jeden milion korun ročně, proto se jí chce co nejdříve zbavit. Na revitalizaci peníze nemá. V minulosti se uvažovalo i o tom, že by se část továrny zrekonstruovala a přestěhovala by se do ní některá oddělení nemocnice, která leží hned vedle, tyto plány ale padly. „Zachraňovat budovy bývalé Tesly není ekonomicky výhodné,“ vysvětlila primátorka Štěpánka Fraňková (SPP).

Před rokem a půl radnice převzala objekt od kraje, teď by ho ráda vrátila. Kraj ho ale zpátky nechce. „Pokud by se něco převádělo zpět, je to další administrativa,“ zdůraznila krajská radní Ludmila Navrátilová (ČSSD). O zchátralý areál neprojevují zájem ani soukromí investoři, a to hlavně kvůli špatnému dopravnímu napojení.

Erik Knajfl o pardubické Tesle (zdroj: ČT24)

Bývalé výrobní haly kdysi slavné továrny tak čeká s největší pravděpodobností demolice. Budovy jsou natolik zchátralé, že jejich využití už není možné. Prázdný pozemek by se pak město zřejmě pokusilo prodat.

Výroba se v Tesle zastavila před více než 20 lety, do roku 1989 se tam vyráběly mimo jiné vojenské technologie - továrna dala vzniknout i věhlasnému radiolokátoru Tamara.