Baťův institut je kompletní: Po muzeu a galerii otevírá knihovna

Zlín - Tzv. Baťův institut ve Zlíně je po dvou letech prací kompletně dokončený. V jedné z jeho továrních budov dnes otevírá Krajská knihovna Františka Bartoše. Přestěhování téměř půlmilionového fondu bylo největším stěhováním v její historii. Čtenářům budou sloužit i automaty na půjčování či vracení knih, společenské sály a kavárna. V druhé tovární budově už od jara sídlí krajské muzeum a galerie.

Sídlo Baťova institutu se nachází v bývalých obuvnických továrních halách, konkrétně v rekonstruovaných budovách číslo 14 a 15, které tvoří pomyslnou „bránu do továrny“. Krajská knihovna Františka Bartoše otevírá v budově číslo 15. Práce na obou budovách začaly před dvěma lety, v září roku 2011. Celkové náklady se vyšplhaly přibližně na 900 milionů korun, více než polovinu dostal Zlínský kraj z fondů EU. „Počáteční vize se nám povedla dovést do reálného konce v takřka nezměněné podobě,“ uvedl architekt Juraj Sonlajtner. Technický stav budov byl ale velmi špatný, byly zde i úvahy o zboření, jejich záchrana stála veliké úsilí, dodal.

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně obsahuje podle ředitelky Zdeňky Friedlové téměř půl milionu svazků, z toho je 265 tisíc knih, 3 tisíce titulů periodik a zhruba 50 tisíc jiných druhů dokumentů. Ve volném výběru je 160 tisíc knih, dodala Friedlová. Prostory jsou oproti původnímu sídlu knihovny v historické budově 2,5násobně větší a více je i studijních míst - 230. Pro čtenáře jsou k dispozici také automaty na půjčování a ve vstupní hale je také zařízení na vracení knih, které bude fungovat i mimo běžnou provozní dobu knihovny. V budově jsou dále také sály pro pořádání kulturních a vzdělávacích akcí nebo kavárna.