Za reportáž National Geographic o podvodech bude chtít Praha omluvu

Praha - Televizní stanice National Geographic trvá na tom, že při své reportáži o podvodech, s nimiž se v Praze setkal moderátor pořadu Conor Woodman, nepoužila žádné herce. Jinak to ale vidí radní hl. m. Prahy Lukáš Manhart (TOP 09). Podle něj byla reportáž neobjektivní a v případě, že se prokáže využití herců, bude město žádat omluvu.

„Stojíme si za novinářskou integritou našeho seriálu: vše zachycené během našeho natáčení v Praze je věrným odrazem skutečných podvodů. V žádném okamžiku jsme nepoužili herce a podvodníci byli informováni o přesné povaze naší produkce až poté, co náš moderátor podvod zažil - aniž by sám dopředu věděl, co se stane,“ sdělila Lada Dobrkovská ze společnosti Channels, která stanici zastupuje v Česku a na Slovensku. Události zdokumentované v pražské epizodě podle ní představují skutečné podvody, které se mohou odehrát ve kterémkoli turistickém městě na světě.

„Celá reportáž byla v konečném důsledku manipulativní a v zásadě podávala zkreslující informace ohledně stavu na území města,“ uvedl Manhart. Praha podle něj hodlá vyzvat české zastoupení National Geographic k jednání, aby celou situaci vysvětlilo a podalo informace, jakým způsobem reportáž vznikla. V případě, že se potvrdí použití herců, jak ostatně tvrdí i policie, bude město žádat omluvu.

Praha v pořadu National Geographic jako město podvodů

Televizní kanál National Geographic se na Prahu zaměřil v pořadu Město podvodů. Televize v něm ukazuje několik situací okradení turistů v centru Prahy, například taxikářem nebo v erotickém klubu. Podle deníku Právo ale pražští kriminalisté zjistili, že dokument byl natočen s najatými figuranty v dávno zavřeném klubu nebo s taxislužbou, která je několik let v likvidaci.

Zástupkyně National Geographic již dříve uvedla, že běžnou praxí všech televizních produkcí je upozornění účastníků na povahu natáčení a získání souhlasu osob, které v pořadu vystupují. Účastníkům je někdy také poskytnutý honorář a po skončení natáčení je jim vyplacena odměna za ušlý zisk, za natáčení v exteriérech nebo poplatky za rušení, v závislosti na jejich zapojení do epizody a roli v ní. Dobrkovská doplnila, že produkční tým dodržel příslušný protokol pro natáčení seriálu při použití skrytých kamer i následných hovorů na kameru.

Stanice National Geographic Channel vysílá ve 171 zemích. Společnost National Geographic Channels International vedle tohoto programu dále provozuje například kanály Nat Geo Wild, Nat Geo Adventure a Nat Geo Music.

Radní Lukáš Manhart k reportáži National Geographic (zdroj: ČT24)