Domažlice ruší jesle, problém mají zaměstnanci i rodiče nejmenších dětí

Domažlice – Město bez jeslí a sestry bez práce – tak to bude po Novém roce vypadat v Domažlicích, pokud radnice nenalezne způsob, jak dětské jesle zachovat. Uvažuje o sloučení s mateřskou školou, to je však komplikované, protože pracovníci jeslí nemohou snadno začít pracovat jako pedagogové ve školce. Navíc už se jesle nepostarají o nejmenší děti.

Sestrám v jeslích denně předává své malé děti 27 domažlických obyvatel. Hrozí jim však, že od počátku příštího roku už to nebude možné. Začne platit nový zákon, podle kterého se mají jesle stát zařízením ve školském resortu. Znamená to tedy sloučit jesle s mateřskou školou. „Ve školce, kterou máme dnes, by se otevřelo oddělení pro děti již od dvou let,“ nastínil domažlický starosta Miroslav Mach (ODS).

Rozšíření mateřské školy i na děti staré pouhé dva roky ale znamená problém – jak pro dosavadní zaměstnance jeslí, kteří už dostali výpověď, tak pro rodiče. Ti nebudou moci ani do speciální třídy školky odkládat nejmenší děti. Týká se to například svobodných matek, které si přivydělávají brigádami a jejich dětem ještě dva nebyly. Zaměstnanci jeslí potom nebudou moci snadno nastoupit jako pedagogové do školky – v jeslích pracovali jako zdravotní sestry, k učitelské práci jim tak chybí vzdělání. „Museli bychom vystudovat střední pedagogickou školu. Je velice náročné skloubit provoz a studium tří zaměstnanců,“ podotkla ředitelka rušených jeslí Ivana Sauerová.

Město však na výběr nemá. Neexistuje způsob, jak jesle v příštím roce zachovat, v Plzeňském kraji naopak už řada měst a obcí jesle se školkami sloučila.

Zdeněk Mlnařík o rušení jeslí (zdroj: ČT24)