ÚOHS potvrdil Krajské zdravotní pokutu 200 tisíc

Praha - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 200 tisíc korun pro ústeckou Krajskou zdravotní. Chybovala v tendru z roku 2009 na zdravotnický materiál. Pokuta je pravomocná. Krajská zdravotní se může bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Antimonopolní úřad se případem zabýval opakovaně. Poprvé pokutu ve stejné výši uložil v říjnu 2010, Rafaj ji ale dvakrát zrušil. Nyní ve třetím kole verdikt svých podřízených potvrdil.

Krajská zdravotní je akciovou společností Ústeckého kraje a spravuje pět tamních nemocnic. V tendru za více než 87 milionů korun poptávala několik skupin výrobků. Šlo například o obvazy, obinadla a náplasti. Zakázka byla podle Rafaje vypsána příliš široce. Výběrové řízení Krajská zdravotní vypsala na zdravotnické i hygienické potřeby, které se odlišují způsobem použití a které spolu podle ÚOHS příliš nesouvisí.

Firmy, které se o zakázku chtěly ucházet, uváděly, že nemohou pokrýt tak širokou škálu sortimentu. Krajské zdravotní hrozila pokuta až do výše 4,3 milionu korun. Ústecká firma chybovala nedávno také v tendru za 17 milionů korun na nákup přístroje na CT vyšetření pro nemocnici v Teplicích. ÚOHS výběrové řízení zrušil. V minulosti dostala od ÚOHS Krajská zdravotní i několik pokut v řádu stovek milionů korun.

Pokutu od ÚOHS si vysloužil i Klášterec nad Ohří

Pokutu od antimonopolního úřadu si vysloužil i Klášterec nad Ohří, a to za chyby při výběru firmy, která v letech 2008 až 2010 zajišťovala prodej zhruba 1 500 městských bytů. Podle úřadu radnice omezila soutěžní prostředí, když vyzvala pouze tři firmy k podání nabídek. V tendru vyhrála společnost Městská energie s. r. o. Podle ÚOHS ale nebyla vystavena dostatečné konkurenci, což mělo vliv na výběr nejvhodnější nabídky. Tendry dosáhly hodnoty 7,4 milionu bez DPH. Pokuta ve výši 70 tisíc korun je pravomocná. Město se proti ní neodvolalo, původně mu přitom hrozilo zaplatit až 370 tisíc korun.

Mluvčí Krajské zdravotní a mluvčí ÚOHS k pokutě (zdroj: ČT24)