Z krádeže milionových úspor klientů obviněna ředitelka domova seniorů

Zbůch (Plzeňsko) – Více než tři miliony korun se ztratily klientům pečovatelského domu ve Zbůchu na Plzeňsku. Podle policie peníze ukradla a zpronevěřila ředitelka ústavu, kterou obvinili ze tří trestných činů a hrozí jí až osmi lety vězení. Samotný pečovatelský dům už je mimo provoz, jeho obyvatelé se přestěhovali do jiných zařízení v Plzeňském kraji.

Ředitelku a současně společnici jednatele zbůšského pečovatelského domu viní policisté z krádeže, zpronevěry a neoprávněného podnikání. Největší část klientů okradla žena podle kriminalistů tak, že si zkrátka vzala majetek, který klienti ústavu svěřili. „Způsobila svým klientům škodu ve výši přesahující dva miliony korun,“ přiblížil policejní mluvčí Jan Koželuh. Dalším dvěma klientům vybrala peníze z účtů, celkem tak získala více než další milion. Konečně ji policisté stíhají proto, že poskytovala služby, k nimž neměla potřebné živnostenské oprávnění.

Obyvatelé soukromého zbůšského domu pro seniory a lidi zbavené svéprávnosti přišli o veškeré své úspory. Policisté, když to zjistili, podezírali z jejich krádeže oba manžele, kteří zařízení provozovali. Nakonec vyšetřování vedlo pouze k obvinění sedmačtyřicetileté ředitelky. „Jednalo se o tzv. mravenčí práci, avšak kriminalisté se tímto případem výborně prokousali k úspěšnému konci,“ poznamenal mluvčí Koželuh. Stane-li žena před soudem, hrozí jí podle Koželuha, že skončí až na osm let ve vězení.

Pečovatelský dům ve Zbůchu již není. Krátce poté, co policisté začali vyšetřovat rozkradení peněz klientů, krajský ústav ho zrušil. „Klienti byli umístěni do náhradních zařízení v Žinkovech, Letinech a jinde, kde byla volná kapacita,“ uvedl zbůšský místostarosta Josef Skála.