V Pardubickém kraji budou i nadále zachraňovat vrtulníky odjinud

Pardubice – Až se v Pardubickém kraji stane třeba závažná dopravní nehoda, vrtulník k ní přiletí z Hradce, popř. Jihlavy, Brna či Olomouce – tak jako vždy. Kraj chtěl, aby mu ministerstvo zdravotnictví přidělilo vlastní vrtulník, ale neuspěl. I nadále počítá ministerstvo s deseti stanovišti letecké záchranné služby, jejich počet zvyšovat nebude.

Pardubičtí záchranáři chtěli svůj vlastní vrtulník především proto, že pokud se sejde více krizí, je jejich region na řadě až jako druhý. „Logika věcí je taková, že pokud hradecký vrtulník zasahuje v Krkonoších, nemůže být tady,“ poukázal ředitel ZZS Pardubického kraje Pavel Svoboda.

Kraj jednal o zřízení letecké záchranné služby s ministerstvem zdravotnictví, avšak neuspěl. Podle ministerstva není důvod počet stanovišť letecké záchranky zvyšovat. „Česká republika disponuje deseti stanovišti letecké záchranné služby, což je dle našich analýz počet naprosto dostačující,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Podle hejtmanského náměstka Romana Línka by navíc zřízení základny bylo pro kraj drahé.

Nakonec tedy kraj přestal o vrtulník usilovat a rozhodl se posílit alespoň pozemní záchrannou službu. Nakoupil jí šest nových sanitek. Patnáct let starý pardubický heliport tak bude nadále sloužit pouze jako nouzové stanoviště.

Česká síť letecké záchranné služby přesto patří mezi nejhustší v Evropě. Její provoz přitom není levný, za jednu letovou hodinu zaplatí stát přes 30 tisíc korun. Celkem je v zemi deset stanovišť, z nich dvě provozuje stát sám, zbylých osm pro něj zajišťují soukromníci.

Erik Knajfl o letecké záchrance (zdroj: ČT24)