Kdo se bojí, nesmí do Prahy. Odvážní můžou získat poklad

Praha – Kdo se bojí, nesmí do Prahy aneb strašidelné příběhy z pražských pověstí – tak se jmenuje výstava určená zejména pro rodiče s dětmi, kterou pořádá Muzeum hlavního města Prahy. Najdete ji ve všech objektech Muzea: hlavní budově, Prašné bráně, Staroměstské mostecké věži, Malostranské mostecké věži, Svatomikulášské městské zvonici a Podskalské celnici na Výtoni, a to ode dneška až do 29. června příštího roku.

Na výstavě se objevují postavy z nejstarších sbírek pražských pověstí. „Zvolili jsme současnou formu komiksu, nechtěli jsme legendy prezentovat klišé způsobem,“ řekl autor výstavy Karel Kučera. V jednotlivých objektech jsou vyobrazené příběhy, které s daným místem souvisejí. Muzeum začlenilo do výstavy i mostecké věže, které nově získalo letos v lednu. 

Výstava je koncipována jako herní procházka po objektech Muzea hl. města Prahy. „V každém objektu je zapotřebí vyluštit tajemné symboly a proměnit je v šestimístný číselný kód. V Podskalské celnici je pak truhla s pokladem, po jejímž otevření si každý může odnést kouzelnou minci,“ uvedla ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová.

Příběh o krásné Haně ze židovského města:

Hanu chtěl její otec provdat za jím zvoleného bohatého ženicha. Jak to tak bývá, Hana milovala jiného, proto ze zoufalství skočila do Vltavy. Pod hladinou zjistila, že její milý, na kterého si myslela, je vodník. Žili spolu spokojeně, ovšem začalo se jí stýskat po blízkých, kteří žili na židovském městě na souši. Proto jí manžel umožnil se do domova vracet, ovšem vracela se jako černá kočka. Pokud tedy v ulicích města potkáte černou kočku, může to být právě zakletá Hana. 

Rozhovor se Zuzanou Strnadovou a Karlem Kučerou (zdroj: ČT24)