Středočeský kraj otevře dva domovy důchodců, dotace si vzal na poslední chvíli

Rakovník – Středočeský kraj se rozhodl, že otevře dva nové domovy pro seniory. Jeden vznikne z bývalého internátu v Rakovníku, druhý v Uhlířských Janovicích, kde už deset let stojí opuštěné torzo budovy. Na oba domovy bude kraj čerpat evropské dotace. V tom vidí problém opozice, podle které úřad značně riskuje – pokud stavby nestihne dokončit do konce roku 2015, část evropských peněz nedostane.

Už deset let stojí v Uhlířských Janovicích rozlehlá dvoupatrová budova, které chybí fasáda a především není dokončena uvnitř. Teď se kraj rozhodl domov důchodců, který převzal po bývalém okresu, dostavět. Dostavba bude drahá a náročná. „Museli jsme udělat nové projekty, museli jsme toho spoustu renovovat,“ podotkl středočeský hejtman Josef Řihák.

Aby na stavbu měl, požádal Středočeský kraj o dotaci 87 milionů z Regionálního operačního programu. Jde o polovinu celkové ceny. Tím si ale sám na sebe upletl bič v podobě dvouleté lhůty na dokončení. „Ta část, která se nestihne, bude muset být financována z českých rozpočtů,“ varoval i ředitel dotačního úřadu Tomáš Novotný.

Podle krajské opozice vedení kraje tím, že právě teď začalo s dlouho odkládaným projektem a vzalo si na něj evropskou dotaci, značně riskuje. Následky by podle zastupitelů mohly být katastrofální. „Současná finanční situace kraje je složitá. Do jakýchkoli finančně náročných projektů bych nedoporučoval jít,“ varoval předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS).

Stejný problém se týká připravovaného rakovnického domova důchodců, který je na tom však stavebně lépe – vznikne rekonstrukcí bývalého internátu. I v Rakovníku však kraji hrozí, že bude muset doplácet ze svého, nestihne-li domov otevřít do dvou let. Hejtman Řihák je však přesvědčen, že to nehrozí a obyvatelé se do rakovnického domova nastěhují již příští rok na podzim.

Kdyby došlo na obavy opozičních zastupitelů, může kraj těšit alespoň to, že je rekonstrukce rakovnického domova pro seniory podstatně levnější než dostavba toho janovického, bude stát 54 milionů.