Šumava připravuje hnízda pro návrat sokolů

Šumava - Strážci šumavského parku začali kontrolovat hnízdiště sokola stěhovavého. Vracet se začne příští rok na jaře. Do té doby musí být hnízda vyčištěná. Dravce pak bude správa parku chránit před turisty. Ze Šumavy sokol stěhovavý zmizel v 60. letech kvůli používání pesticidů. Teď se jeho populace opět rozšiřuje.

Populaci sokola stěhovavého ornitologové monitorují už od poloviny devadesátých let. Kromě hnízd, kterých je na Šumavě celkem sedm, musí pracovníci strážní a informační služby zkontrolovat i tzv. trhaniště: „Skalní římsa, místo, kde si sokol připravuje ulovenou potravu tak, aby mohl nakrmit svá mláďata,“ uvedl Petr Šrail, vedoucí Informační a strážní služby NP Šumava.

Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava:

„Na začátku 90. let byla na území NP Šumava pouze dvě hnízdiště sokola stěhovavého, od té doby se jejich počet zněkolikanásobil.“

V roce 1996 zahnízdily na Šumavě pouze dva páry. V letošním roce jich ornitologové napočítali celkem čtrnáct. Také díky tomu, že strážci na jaře jednotlivé oblasti výskytu znovu kontrolují. Hnízdiště hlídají strážci hlavně před turisty nebo překupníky s dravými ptáky. Také kvůli nim se stal sokol stěhovavý jedním z nejohroženějších druhů.

Strážci Šumavy čistí hnízda pro návrat sokolů (zdroj: ČT24)