Esa světového sklářství se sešla u jedné pece v Lindavě

Lindava - Novoborští skláři patří k těm nejlepším, kvůli spolupráci za nimi přijíždějí renomovaní umělci z celého světa. Tři takoví teď ve sklárně Ajeto v Lindavě pracují na dílech, která budou již brzy reprezentovat tvorbu českých sklářů v cizině.

Umělecký sklář Charles Parriot z amerického Seattlu je považován za jakéhosi velvyslance českého sklářství za oceánem. K naší zemi má blízký vztah, v osmdesátých letech tu studoval. „Studoval jsem na UMPRUMu v Praze a pak jsem tady v Čechách začínal jakýsi druhý život,“ vzpomíná Parriot. I díky němu mohou skláři z Českolipska pracovat s návrhy nejlepších zahraničních umělců. 

Nebo se v cizině prosadit sami - jako Martin Janecký. Po studiu na novoborské průmyslovce se dostal do služeb špičkových designérů a architektů od Jižní Afriky až po Švédsko, nakonec zakotvil ve Spojených státech, kde už deset let úspěšně působí nejen jako sklářský umělec, ale i jako pedagog.

„V Americe se dají dělat trošku složitější věci, třeba se dá na jedné věci dělat celý den. Tady je to nastavené jinak… ale každé má svoje,“ porovnává své zkušenosti z Čech a ze zámoří Janecký. Například skleněné paroží, na kterém právě pracuje, zamíří do Los Angeles.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Laura de Santillana reprezentuje benátskou sklářskou školu. „Je to velmi podobné, velký rozdíl je ale v nabídce tavených barev a to je právě důvod, proč jsem přijela do České republiky,“ říká výtvarnice. V Lindavě pro ni připravili speciální uranové sklo. Ve spolupráci se špičkovými designéry je totiž největší deviza zdejších sklářů. 

Téměř všechno, co zaměstnanci zdejší sklárny vytvoří, míří do zahraničí. „Do práce se vždycky těšíme na to, co nového nám ti umělci zase připraví a čím se budeme moci jako skláři blýsknout,“ svěřuje se manažer sklárny David Sobotka.

Tři umělci na Českolipsku zůstanou do pátku, výsledky jejich práce budou lidé moci obdivovat na výstavě, která se uskuteční v dubnu příštího roku v italských Benátkách.