Vrtulník vzplál a spadl do pole u Štěpánova, pilot zahynul

Štěpánov (Olomoucko) – Malá helikoptéra odpoledne spadla na pole u Štěpánova na Olomoucku. Podle svědků začala za letu hořet, o tom však pochybuje majitel společnosti, která vrtulník vyrobila. Pilot, který byl ve vrtulníku sám, byl po dopadu mrtvý. Okolnosti nehody zatím zjišťuje policie, potom případ převezme Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Smrtelná nehoda vrtulníku se v Česku stala zhruba po roce a půl. Příčinou tragické havárie ve Štěpánově zřejmě byly technické potíže ultralehké helikoptéry. Podle svědků začal za letu hořet, potom spadl do pole. Naopak Ivo Brumar, ředitel společnosti Mamba Air, která vrtulník vyrobila, řekl, že podle jeho informací začal vrtulník hořet až po dopadu. S požárem se potom vypořádali hasiči, kteří také v kabině našli tělo pilota.

Podle policejního mluvčího Josefa Bednaříka seděl za kniplem sedmačtyřicetiletý muž z Prahy, odstartoval z nedalekých Bohuňovic. Tam sídlí firma, která ultralehké stroje vyrábí a školí piloty. Okolnosti nehody zatím vyšetřuje policie, nezůstane však sama. „Příčiny bude šetřit Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ upozornila policejní mluvčí Marta Vlachová.

Ivo Brumar na možnou příčinu nehody již upozornil – mohly to podle něj být špatně zajištěné dveře, které se ve vzduchu otevřely a narazily do vrtule. Trosky dveří totiž ležely opodál místa dopadu. „Je to ale zatím jenom moje spekulace, příčiny pádu se vyšetřují,“ zdůraznil majitel Mamba Air. Žádný vrtulník, který firma sestrojila, podle něj dosud kvůli technické závadě nehavaroval.

Při nehodě helikoptéry naposledy umírali lidé loni v květnu, po pádu dvoumístného vrtulníku Robinson 22 u Šindlových Dvorů na Českobudějovicku zahynuly obě osoby na palubě. Nejhorší nehoda vrtulníku v posledních deseti letech na českém území se stala v září 2004. V troskách vojenského vrtulníku Lynx, který se zřítil poblíž letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, tehdy zahynulo šest britských vojáků, účastníků cvičení Flying Rhino.