Tři poruchy zpomalovaly vlaky z Prahy na Moravu

Praha – Železniční trať mezi Prahou a Českou Třebovou, po které jezdí dálkové vlaky z metropole do Brna i Olomouce a Ostravy, má potíže. Dopoledne ji na třech místech postihly technické závady. Dvě z nich už se podařilo odstranit, jedna stále přetrvává. Lepší to není ani na alternativní trase Praha–Brno přes Havlíčkův Brod, kde spadla trolej.

Zpožděné o čtvrt i půl hodiny přijížděly před polednem do Prahy vlaky z Moravy. Na cestě je zdržovala série poruch. Po poledni se podařilo odstranit jednu z nich, kolem druhé odpoledne opravili železničáři trať na dalším místě, poslední problém ale stále přetrvává – nefunguje zabezpečovací zařízení mezi Velimí a Kolínem. Vlaky zde musí zpomalit, zpoždění by však už neměla být příliš velká. Nadále je také spadlá trolej u Čáslavi, kudy jezdí rychlíky z Prahy do Havlíčkova Brodu. Podle informací Českých drah by měly opravy skončit mezi čtvrtou a pátou odpoledne.

Dopoledne vypadlo zabezpečovací zařízení také mezi pražským hlavním nádražím a Libní, dopravu komplikovala také závada na kolejích mezi Uherskem a Zámrskem ve východních Čechách. „Jedná se o lom koleje,“ přiblížil mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Obě závady se ale po poledni podařilo opravit.

Velké problémy měla železnice již v úterý. Kvůli požáru nemohly ráno vlaky odjet z pražského odstavného nádraží ani vršovického depa, některé spoje proto vyjely zpožděné i více než o hodinu. Dopravu ráno ještě více zkomplikovala nehoda, kvůli které byl uzavřen úsek trati mezi Olomoucí a Přerovem.