Hasiči do Temelína přijedou, i když spadnou mobilní vysílače

Temelín (Českobudějovicko) – Až přestanou fungovat všechny telefony závislé na pozemské technice, dočká se Jaderná elektrárna Temelín pomoci z vesmíru. ČEZ zakoupil pro elektrárnu čtyři satelitní telefony, dalšími vybavil hasiče. Podle mluvčího elektrárny je nákup satelitních telefonů jedno z doporučení, která vyplynula ze zátěžových testů jaderných elektráren v EU po fukušimské havárii. Satelitní telefony si v Temelíně také hned vyzkoušeli.

Zkušenosti z havárie, která nastala po zemětřesení v japonské Fukušimě, naznačují, že je třeba počítat s poškozením okolí jaderné elektrárny. Potom ale může být snadno narušena komunikace se složkami integrovaného záchranného systému. Jedním z požadavků, které vzešly ze zátěžových testů, proto bylo zajištění komunikace, která není závislá na fungování pevných a mobilních telefonních sítí.

Pro případ nejvyšší nouze nyní zakoupil ČEZ pro elektrárnu čtyři satelitní telefony. „Satelitní telefony jsme umístili na důležitá pracoviště, jako je například havarijní štáb,“ přiblížil ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek. Používat je budou pouze vybraní lidé, například směnový inženýr a velitel havarijního štábu. „Je to jedna z dalších pojistek, aby v případě extrémní situace nezůstala elektrárna izolovaná,“ shrnula ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Satelitní telefony si v elektrárně také hned vyzkoušeli. V rámci cvičení vypadlo jiné spojení, zaměstnanci elektrárny tak zpravili hasiče, že Temelín funguje v pořádku. Tím cvičení skončilo, protože hasiči měli napilno kvůli vichřici.

Satelitní telefony by měly fungovat, i kdyby v okolí popadaly vysílače mobilního signálu, nyní je má temelínská elektrárna i jihočeští hasiči. „Schopnost komunikovat v jakékoliv situaci je pro naše operační středisko základní nutností. Naše zálohované pevné i mobilní spojení je nyní doplněno i spojením satelitním a rozšiřuje tak naše komunikační možnosti nejen směrem k havarijnímu řídicímu středisku elektrárny Temelín, ale i k operačnímu středisku generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR,“ podotkl ředitel krajských hasičů Lubomír Bureš.

ČEZ pořízení záložních komunikačních prostředků vyšlo na 300 tisíc korun. Pokud nenastane mimořádná událost, měly by zůstat nevyužity. „Běžně ho rozhodně využívat nebudeme. Jeho používání není levná záležitost. Minuta hovoru vyjde na dvacet korun. Proto bude sloužit výhradně jako záloha pro krizové situace,“ zdůraznil Ivo Novotný z elektrárenské firmy. Satelitní telefony se připojují do různých satelitních sítí, které jsou tvořeny nízko letícími satelity nebo satelity na geostacionárních drahách, komunikaci zprostředkuje satelitní anténa na střeše elektrárny.

Aleš Hazuka o satelitním spojení do JETE (zdroj: ČT24)