V Čechách obleva, na Moravě náledí – každý kraj má své

Praha – Po divokém a chladném víkendu přichází obleva. Týká se ale hlavně Čech a jihu Moravy. Nad nulou je sice i ve zbytku republiky, tam se ale večer výrazně ochladí a hrozí náledí. Zatím ale v teplotách vysoko nad nulou napadlý sníh těžkne a lámou se pod ním stromy, které padají do cesty autům i vlakům. V noci a ráno jich několik popadalo i na hlavní trasy na severu Čech. Ve vyšších polohách se sníh, který ležel na silnicích, začíná měnit v kaši, která může klouzat. Na druhé straně už skončila poslední výluka, kterou způsobila vichřice související s bouří Xaver – na železničním koridoru mezi Prahou a Kolínem již se jezdí bez omezení.

Teploty již po ránu vystoupily k pěti stupňům nad nulu, teplo je vesměs i na horách. Tam, kde dosud byl sníh, proto taje. Přes den se ještě oteplí, bude 3 až 7 stupňů Celsia, na horách kolem dvou nad nulou. Výjimkou jsou moravské a slezské hory, kde nadále mrzne. Pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj dokonce vydal ČHMÚ výstrahu na náledí, které se bude na cestách tvořit v úterý od půlnoci do 10 hodin. V Čechách a na jižní Moravě budou i nadále vysoké teploty. Vzhledem k tomu, že v pátek a sobotu napadly zejména ve vyšších polohách i desítky centimetrů nového sněhu, znamená to, že může obleva způsobit tradiční potíže – pod ztěžklým mokrým sněhem se mohou lámat stromy nebo i přístřešky.

Několik stromů již ráno popadalo v severní části Čech na silnice a koleje. Problémy byly především v Libereckém kraji. Již v noci skončil jeden strom na silnici I/10 pod Harrachovem. „Už se ho podařilo odstranit, silnice je sjízdná i pro kamiony,“ uvedl dispečer společnosti Eurovia, která hlavní tahy v Libereckém kraji udržuje. Další strom přehradil podkrokonošskou silnici I/14 v Poniklé mezi Rokytnicí nad Jizerou a Jilemnicí, jiný zatarasil další významný krkonošský tah II/286 nad Jilemnicí. V kraji byly potíže také na železnici, strom spadl na trať z Tanvaldu na Železný Brod. Všechny stromy už se silničářům a železničářům podařilo odstranit, není však vyloučeno, že se postupně budou v cestě autům či vlakům objevovat další – a to i v jiných krajích. Dopoledne spadl strom například na silnici II/272 na Mladoboleslavsku.

Stromy nejsou to jediné, co může ohrožovat dopravu. Zejména té silniční vadí také tající sníh na vozovkách. V Krkonoších varují silničáři před propadající se vrstvou sněhu na komunikacích nižších tříd. Naopak v Beskydech sníh na silnicích zůstává, večer očekávají místních silničáři Zlínského kraje náledí.

Navzdory oteplení pokračuje lyžařská sezona ve většině horských středisek, která otevřela o víkendu. Provoz je ale jenom částečný, například ve Špindlerově Mlýně jezdí jen dvě lanovky a čtyři vleky z celkových sedmnácti zařízení, v oblasti Pec pod Sněžkou - Janské Lázně pět lanovek, resp. vleků z více než dvou desítek, na Ramzové se lyžuje jen v dolní části a na Lipně ještě nejezdí jedna ze tří lanovek. V orlickohorské Červené Vodě, kde v neděli vyhořel rozvaděč lanovky, se potom nelyžuje vůbec.