Pardubická nemocnice se snaží prorazit s trojrozměrným obvazem

Pardubice – Pardubická nemocnice začala jako teprve druhá v Česku testovat nový typ trojrozměrných obvazů, které slouží k léčbě hlubokých ran. Jako první vyzkoušeli sypký obvaz v nemocnici v pražském Motole.

Martin Bašista leží v pardubické nemocnici už pět měsíců. Přišel o některé prsty na noze. Patří mezi několik málo pacientů, na kterých už lékaři vyzkoušeli tzv. trojrozměrný obvaz. Teď má reálnou šanci, že se za dva týdny vrátí domů.

Podle primáře geriatrického oddělení Ivo Bureše, který se na hluboké rány specializuje, obvaz nové generace léčbu usnadňuje, protože tkáň pacienta dorůstá rychleji. „Je to vlastně prášek, který se v kontaktu s tekutinou přemění na polymer,“ říká.

Na všechny typy ran se ale nový obvaz nehodí. „Tohle je pro rány, které jsou čisté, mohou být i hlubší. Ale nesmí tam být přítomná infekce,“ dodává Bureš.

Používání trojrozměrného obvazu je důkazem, že nové technologie pronikají i do regionálních nemocnic. Ta pardubická byla ještě před několika lety na pokraji bankrotu, právě moderní metody ji mají vrátit na výsluní. „Přistupujeme aktivně k novým léčebným postupům. V kraji se chceme stát lídrem,“ vysvětlil ředitel nemocnice Tomáš Gottwald.

Tamní lékaři už v minulosti provedli několik unikátních operací očí nebo kolenních kloubů. A jako vůbec první na světě například pacientovi zachránili hybnost, když si zlomil obě paty – vyztužili mu je titanovými hřebeny. Podobná zranění přitom znamenají doživotní následky.

Erik Knajfl o trojrozměrném obvazu (zdroj: ČT24)