Univerzita v Litvínově končí, osud budovy je nejistý

Ústí nad Labem - Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem zrušila svou pobočku v Litvínově kvůli nízkému počtu studentů. Budovu, kde fakulta působila, provozuje litvínovská střední škola, která tím přišla zhruba o 150 tisíc na pronájmu. Její vedení teď shání dalšího nájemce, aby provoz udržela.

Centrum bakalářských studií je v provozu osm let a kromě řady pronájemců využívají jeho prostory i dvě vysoké školy. Ústecká univerzita však letos provoz ukončila kvůli malému zájmu lidí o bakalářské studium. „Do studijního oboru toxikologie se přihlásili dva studenti a do oboru informační systémy dvanáct studentů,“ upřesnila mluvčí UJEP Ústí nad Labem Jana Šiková.

Tím se dostala do problémů Schola humanitas, která provoz budovy zajišťuje. Chybí jí 150 tisíc korun, které dostávala od univerzity za pronájem. „My teď budeme muset hledat cesty, jak tu finanční díru zacelit,“ konstatoval ředitel Scholy Humanitas Ladislav Turbák.

Zřizovatelem Scholy humanitas je město Litvínov. Ani tady nemůže škola v kritické situaci počítat s finanční podporou. „Z rozpočtu určitě ne, protože cítíme jakousi nevoli části zastupitelů podporovat toto studium,“ reagovala místostarostka Litvínova Erika Sedláčková (KSČM).

Budově hrozí zavření

Pokud se Schole humanitas nepodaří sehnat dostatek peněz na provoz budovy, nevylučuje, že ji bude muset celou uzavřít. V tom případě by tu skončila Česká zemědělská univerzita, která má zhruba tři sta studentů. „Tak tuhle možnost samozřejmě vyloučit nemůžu. Napneme všechny síly, abychom vysokoškolské studium zachránili,“ dodal Turbák.

Město zatím udělá vše proto, aby získalo alespoň sponzorské dary. Návrat nevylučuje v budoucnu ani ústecká univerzita. Pokud získá ministerskou akreditaci na takzvanou kombinovanou formu studia, mohla by přírodovědecká fakulta v Litvínově znovu fungovat už v příštím roce.

Konec univerzity v Litvínově (zdroj: ČT24)