Za povodňovou plavbu smrti dostali přeživší desetitisícovou pokutu

České Budějovice – Desetitisícovou pokutu dostali tři muži, kteří se při červnové povodni navzdory zákazu vydali na Vltavu. Splout se ji pokusilo pět mužů, dva utonuli. Jejich činem se zabývali kriminalisté, nakonec ho však označili za přestupek. Pokuta je v Česku historicky prvním trestem uděleným za takové chování. Provozovatelé vodních sportů a starostové okolních obcí považují desetitisícovou sankci – zhruba v polovině maximální možné výše – za adekvátní.

Když vrcholila červnová povodeň, vydali se na mohutný vltavský tok čtyři muži v raftu. „Přijela městská policie, která je upozorňovala, že na vodu nemají vyjíždět. Počkali, než městská policie odjela, nasedli a jeli po vodě dál,“ popsal svědek události Libor Růžek. Pod herbertovským jezem se raft převrátil, dva lidé ve vodním válci utonuli, tři se podařilo zachránit.

Plavbu po Vltavě v době, kdy platil třetí stupeň povodňové aktivity a zákaz splouvání, půl roku vyšetřovali kriminalisté. Případ ale odložili. „Osoby, které přežily, byly předány do správního řízení na městský úřad,“ řekl policejní mluvčí Milan Bajcura. Krumlovský městský úřad potom neváhal a za porušení zákazu splouvání Vltavy udělil pokutu. Podle dostupných informací je desetitisícová, maximální možná výše je dvacet tisíc. „Beru to jako ponaučení těch lidí, kteří si vyzkoušeli adrenalin, který by se neměl na našich řekách v okamžicích, kdy jsou rozvodněné, zkoušet,“ poznamenal zástupce projektu Bezpečná Vltava Radek Šťovíček.

Aleš Hazuka o pokutě za nebezpečnou plavbu (zdroj: ČT24)