Sesuvy skal dál trápí Karlovarsko

Karlovy Vary - Karlovarský kraj trápí sesuvy svahů a skal. Do jejich zabezpečení už správci silnic a chodníků investovali stovky milionů. Na vyřešení situace by ale potřebovali přes miliardu. Jedinou šancí na opravy tak zůstávají evropské dotace.

Třetího června 2013 silnici mezi Karlovými Vary a Kyselkou zasypala hromada hlíny a kamení. Na místo museli přispěchat speciálně vycvičení lezci. Ti na nepřístupných místech uvolnili balvany, které hrozily zřícením. Karlovarský kraj leží v hornatém terénu, který protíná údolí Ohře a Teplé. Silničáři ví o sedmi lokalitách, kde při deštích padá ze svahů kamení. „Dochází k narušení skály, která se utrhne a upadne. U svahů je to častější tam, kde na nich probíhala nějaká činnost. Ty svahy jsou potom obnažené,“ vysvětluje hlavní dispečer Správy a údržby silnic Karlovarského kraje Josef Bulka. „Ty nestabilní svahy potom hrozí, že se z nich může najednou uvolnit velká část zeminy a kamení. To je velice nebezpečné pro každé projíždějící auto nebo chodce,“ dodává mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.

Nejhorší úseky u Lokte už silničáři opravili. Teď shánějí další peníze na zabezpečení údolí Ohře. „V současné době máme podaný projekt a soutěžíme o peníze na opravu skalních masivů na Kyselku. Je to za víc než sto milionů korun,“ upozorňuje náměstek pro dopravu Karlovarského kraje Petr Navrátil. 

Padající kameny a příkré srázy trápí i Karlovy Vary. Do zabezpečení skal a opěrných zdí investuje město každý rok 25 milionů korun. Na opravy by přitom radní potřebovali 1,5 miliardy. „V současné době má město Karlovy Vary ve své správě zhruba 1 000 opěrných zdí. Zhruba 8 % z nich je ve velmi havarijním stavu,“ zdůrazňuje náměstek karlovarského primátora Petr Bursík. 

Náměstek primátora odhaduje, že zabezpečit většinu svahů na území města potrvá nejméně sedm let.

Drahé sesuvy na Karlovarsku (zdroj: ČT24)