Patří beton na střechu? – přou se v Třešti památkáři s majiteli

Třešť – Radnice v Třešti na Jihlavsku chce omezit vliv památkářů ve městě. Uvažuje dokonce o zrušení památkové zóny. Hodně lidí si totiž stěžuje na nepřiměřené zásahy památkářů při opravách domů, které nemají žádnou historickou hodnotu.

K úplnému zrušení památkové zóny v Třešti vyzval radnici František Svoboda. Koupil polorozpadlý dům, který sice nemá žádnou historickou hodnotu, ale protože stojí v památkové zóně, opravy mu schvalují památkáři. Hned na nové střešní krytině našli řadu nedostatků. „Že střecha je glazurovaná, že je taková lesklá, vadily jim i sněhové zábrany, že dřív nebyly sněhové zábrany,“ popsal majitel domu.

Památkáři ale považují omezení za přiměřené, protože je třeba zachovat celkový vzhled lokality. „My ctíme i materiál, který je v té dané lokalitě a v plošných ochranách tradiční a betonová taška s glazurou na plošné ochraně v Třešti rozhodně není tradičním materiálem,“ upozornila ředitelka NPÚ v Telči Martina Veselá.

Majitel nechráněného domu v památkové zóně ale upozorňuje, že betonová taška je i na nedávno rekonstruovaném památném Schumpeterově domě a kolem jeho nemovitosti jsou na střechách také třeba vlnité plechy.

Jsou památkáři v Třešti soudní? (zdroj: ČT24)

Podobné zkušenosti jako pan Svoboda má v Třešti hodně lidí, ale i samotná radnice, které na panelovém sídlišti nepovolili památkáři vyměnit trávníky. „Myslím si, že nastala doba na to bavit se o úpravě hranic památkové zóny,“ tvrdí proto starosta Třeště Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Starostovi kromě paneláků v památkové zóně vadí také rozdílný přístup různých památkářů. „Památková péče je hodně o názoru jednotlivce, protože se nevychází z předem daných norem či přesně vázaných vyhlášek,“ myslí si Hynk.

Všechny spory a názory na zrušení památkové zóny v Třešti si chtěji úředníci se zástupci radnice i s obyvateli města vyříkat na společném jednání, které je připraveno na 15. ledna.