Chrudimský domov seniorů jde do dražby, radnice obyvatele uklidňuje

Chrudim – Společnost Senior Chrudim, která vlastní chrudimský Domov se zvláštním režimem, je v exekuci a blíží se dražba jejího majetku. Dům pro seniory, který vznikl z bývalého pivovaru, tak změní vlastníka. Chrudimská radnice ale slibuje, že udělá maximum pro to, aby se dosavadní obyvatelé nemuseli stěhovat. I kdyby k tomu došlo, místa pro ně by se měla najít jinde v regionu.

V bývalém pivovaru, dnes žije asi 50 starých lidí s různým stupněm postižení. Radnice slibuje, že se vynasnaží, aby tam zůstali i po připravované dražbě. Vedoucí odboru sociálních věcí chrudimské radnice Martina Semrádová zdůraznila, že ten, kdo domov pro seniory vydraží, by měl respektovat, že je budova zatížena věcným břemenem pronájmu pro provozovatelskou obecně prospěšnou společnost. Kdyby to město neprosadilo, postarala by se o chrudimské seniory další podobná zařízení. „Přinejhorším by bylo možné klienty přestěhovat do jiných obdobných zařízení podobné cenové úrovně, například v Holicích na Pardubicku,“ upozornila Semrádová. 

Přestavbu starého chrudimského pivovaru na školicí centrum a lůžkové a sociální centrum pro seniory provázela řada sporů. Před rokem a půl hrozilo i jeho vystěhování. Rekonstrukce ale nakonec skončila exekucí. Po jejím vyhlášení se do věci vložila také Regionální rada Severovýchod, která původně přislíbila 48milionovou evropskou dotaci. Teď ale rada oznámila, že společnost Senior Chrudim kvůli porušení pravidel – například neoznámené změně dispozic objektu – nakonec nic nedostane. „Budeme požadovat vrácení téměř 36 milionů korun, které již byly vyplaceny,“ upozornil naopak Martin Škeřík z Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Ačkoli rekonstrukce pivovaru ještě neskončila, částečně již je domov pro seniory v provozu – kapacita činí asi 50 lůžek, podle původních plánů mělo v domově pobývat 120 starých lidí s různým stupněm postižení.