Mráz umožnil zasněžit sjezdovky, přírodního sněhu stále není mnoho

Praha – Lyžování bude o víkendu veselejší než v minulých týdnech – na sjezdovkách konečně přibylo sněhu. Lyžařské areály, které dosud trpěly nedostatkem sněhu i lyžařů a jeden po druhém dokonce zavíraly, ožívají. Ideální ale podmínky na svazích ještě nejsou. I o víkendu se bude lyžovat především na technickém sněhu. I když napadl i přírodní, není ho mnoho.

Pravděpodobně nejhůře na tom byli v posledních týdnech lyžaři z východu Moravy. V Beskydech zůstávaly v teplé první polovině ledna otevřené pouze poslední úseky sjezdovek. Nynější ochlazení ale nepřineslo výrazné zlepšení – přírodního sněhu totiž mnoho nepřibylo. „Co se týká přírodního sněhu, bavíme se řádově o centimetrech. Současná sněhová pokrývka z hlediska přírodního sněhu je do deseti centimetrů,“ upozornil náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica. Větší lyžařská střediska ale mohla díky chladnému počasí pustit sněhová děla a vyrábět technický sníh. O víkendu to ještě nebude příliš poznat, rozhodně ne v sobotu. Zasněžování totiž začalo až během posledních dvou nebo tří dnů a to vesměs ještě nestačí. „Pokud budou mrazy, jak slibuje předpověď, obnovíme provoz v neděli, nejpozději pak v pondělí,“ řekl provozovatel areálu v Mostech u Jablunkova Jaroslav Bojko. Lepší vyhlídky má středisko v Bílé, kde se i během vysokých teplot lyžovalo v částech dvou sjezdovek. „Doufáme, že se nám v sobotu podaří otevřít třetí sjezdovku,“ řekl provozovatel Jaroslav Vrzgula.

Náčelník HS Beskydy o sněhové situaci před víkendem (zdroj: ČT24)

Mnoho sněhu nenapadlo ani v Jeseníkách, kde se dosud příliš nelyžovalo. Sněhová děla ale naplno pracují a do soboty by měly být sjezdovky připraveny. „Na víkend kromě Červenohorského sedla, kde zasněžování nemají, všechna větší střediska pojedou,“ řekl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš. Ani na nadcházející víkend se ale nemohou těšit běžkaři. Jejich tratě jsou závislé na přírodním sněhu, který téměř není. „Na horách udáváme zhruba do 40 centimetrů přírodního sněhu, ale to je v oblasti Ovčárny. Například na sedle leží jen tři centimetry, v nižších střediscích je poprašek nebo jsou bez přírodního sněhu,“ upozornil Michal Klimeš.

Zasněžování sjezdovek v Mostech u Jablunkova
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Jak vzniká technický sníh?

Hlavně díky sněhovým dělům se bude o víkendu lyžovat a lyžovalo se alespoň místy i v minulých týdnech. Ani ona ale nejsou všemocná. K jejich spuštění je potřeba, aby mrzlo – čím více, tím lépe. „Ideální mráz pro nás je -4 stupně a méně,“ přiblížil vedoucí provozu Sportovního areálu Ještěd Filip Svrček. Zasněžení čtyřsetmetrové sjezdovky trvá podle něj dva dny, kromě sněhových děl je k přípravě pro lyžaře potřeba technika, která sníh rozvrství z hromad u děl na celý svah. „Rolba je pro to přizpůsobená, má vpředu radlici, kterou rozhrnuje sníh. Má na sobě naviják, kterým se přitahuje. Stroj může pracovat nahoru dolů. Může tlačit sníh z kopce, ale může si ho také popotahovat do kopce,“ shrnul Filip Svrček. Provoz sněžných děl není zadarmo, kromě elektřiny je k němu potřeba množství vody – k zasněžení kratší sjezdovky je potřeba asi 3,5 tisíce kubíků (tedy asi 3,5 milionu litrů). Navíc nemůže jít o lecjakou vodu načerpanou z řeky. Nečistoty z ní by ucpaly trysky v dělech, proto je třeba nejprve ji pročistit. Výsledný materiál – technický sníh – se potom od přírodního sněhu liší. Lyžaři proto musí být na svazích obzvlášť opatrní (více o nebezpečí technického sněhu zde).

Provozní ředitel ještědského areálu: "Za hodinu vyrobíme řádově 60 kubíků sněhu, na sjezdovku potřebujeme 5,5 tisíce." (zdroj: ČT24)

Řada velkých skiareálů na severovýchodě Čech byla v omezené míře v provozu i v minulých týdnech. Teď zasněžují, naplno ale pojedou až po víkendu. Ředitel společnosti, která provozuje středisko v kralické Dolní Moravě, Martin Palán uvedl, že během volných dnů bude ještě mimo provoz horní část svahu u lanovky. Větší orlickohorská střediska otevřou další sjezdovky, v Červené Vodě to bude dětská sjezdovka, v Říčkách dlouhá modrá sjezdovka. V Krkonoších se třemi na české poměry obřími areály se lyžovalo ve větším rozsahu i v první polovině ledna. Lepší situace ale panovala ve východní části pohoří, naopak celé rokytnické středisko bylo mimo provoz, o mnoho lepší nebyla situace ani v nedalekém Harrachově. „Zatím budeme v částečném provozu,“ nastínil víkendové plány ředitel Spartaku Rokytnice Jiří Krtička. V Harrachově potom mají být v provozu dvě sjezdovky. Ani Krkonoše ale nejsou přívětivé k lyžařům, kteří nezamíří na sjezdové tratě. V jejich okolí je totiž často ještě zeleno. „Nespadlo nic přírodního,“ poznamenal náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč.

Ve střední a východní části Krkonoš leží sníh i mimo sjezdovky. Není ho mnoho, lyžařská střediska ale díky němu mohla zůstat v provozu i v minulých týdnech
Zdroj: David Taneček/ČTK

V Jizerských horách a Ještědu zůstane o víkendu mimo provoz Bedřichov. „Spustíme ho zřejmě v pondělí,“ uvedl jeho provozovatel Pavel Bažant. Na sesterském Tanvaldském Špičáku by se potom podle něj od neděle mohlo lyžovat na všech sjezdovkách. Mrazivé počasí si pochvalují i na Ještědu, který byl v uplynulých týdnech mimo provoz. „Výjimečně je u nás větší zima než v Krkonoších. Zasněžujeme na plný výkon. Přes čerpadlo šlo až 120 litrů vody za vteřinu, to nepamatuji,“ uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. O víkendu budou v provozu tři nebo čtyři sjezodvky.

Lyžování na jizerském Severáku
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Krušné hory dosud strádaly beze sněhu a lyžovalo se pouze na Klínovci. Teď by se měly rozjet vleky i na dalších místech, lyžařům ale nadále nebude k dispozici Bouřňák. Tam ale příčinou není nedostatek sněhu, nýbrž vlastnické spory (více čtěte zde).

Na Šumavě díky dostatečným zásobám technického sněhu z prosince zůstávaly částečně v provozu větší skiareály – Lipno, Špičák či Zadov – ale nadcházející víkend ještě nepřinese výrazné zlepšení. Na jihozápadě Čech je ve srovnání se zbytkem země tepleji, sněhová děla proto bylo možné spustit až později než na jiných horách. Mrazy ale nakonec přišly i na Šumavu, a tak technický sníh už na svahy padá. „Chceme v nastávajících dnech, kdy mrzne a můžeme zasněžovat, nejprve vylepšit stav dosud otevřených sjezdovek a pak postupně, jak počasí umožní, připravovat další tratě,“ uvedl Jan Kasík ze špičáckého střediska. Přírodní sníh ovšem zatím šumavští vlekaři vyhlížejí marně, v posledních dnech připadly pouze tři centimetry.

Lyžování
Zdroj: David Taneček/ČTK