Za druhou duchcovskou rvačku poslal soud do vězení dva muže

Duchcov (Teplicko) – Dvojici mužů, kteří loni v létě vyvolali rvačku v Duchcově, poslal soud do vězení. Třetího ze čtyř obviněných potrestal podmíněným trestem, čtvrtého osvobodil. O rozsudku jako první informoval server iDNES.cz. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce a dva odsouzení si ponechali lhůtu na odvolání. Čtveřice podle obžaloby hledala iniciátora první ze série letních protiromských demonstrací, nakonec však napadla jiné dva muže, jednoho zbila do bezvědomí.

Incident, kterým se teplický okresní soud zabýval, nebyl známý útok na manželský pár na duchcovském náměstí, ale souvisel s ním. Jedním z obžalovaných a údajný iniciátor byl David Bledy, otec dvou obžalovaných ze známého květnového útoku na manželský pár. Chtěl vyhledat Jindřicha Svobodu, který po prvním útoku svolal protiromskou demonstraci. Bledy byl přesvědčen, že právě to přimělo soud poslat jeho syny do vazby – stalo se tak až několik týdnů po obvinění. Svobodu ale čtyři muži nenašli a místo něj napadli jiného. Ten jim nakonec utekl do restaurace. Z ní potom vyšla jiná skupina, se kterou se útočníci poprali, a jednoho muže zbili do bezvědomí. Útočníky nakonec zadrželi strážníci. Policie je obvinila z výtržnictví, rasově motivovaného ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel. Dva navíc současně obvinila kvůli jiným incidentům z hanobení rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a násilí proti úřední osobě.

Soud nakonec neprokázal, kdo ze čtveřice podnikl závěrečný útok, po kterém skončil jeden muž v bezvědomí. Obžalovaní se hájili tím, že první napadený muž ve skutečnosti upadl a lidé, kteří vyšli z restaurace, kam se schoval, je provokovali rasistickými hesly. Tresty nakonec padly především za první útok. Za ten poslal okresní soud do vězení iniciátora „trestné výpravy“ Duchcovem a jednoho z jeho společníků, který by se k němu měl ve vězení připojit na rok a čtyři měsíce. Třetí obžalovaný dostal desetiměsíční podmíněný trest, ten se ale týkal dřívějšího verbálního útoku na sestru v duchcovské nemocnici. Čvrtého muže soud zprostil obžaloby.

V Duchcově loni v létě panovalo napětí mezi zdejší romskou komunitou a většinovým obyvatelstvem. To Romy vinilo z útoku na manželský pár na náměstí, který zaznamenala pouliční kamera. Následně proběhlo ve městě několik demonstrací, jedna z nich přerostla v pouliční potyčky účastníků s policií.