Jízdní řád vlaků se poprvé mění, nejvíce v jižních Čechách

České Budějovice – Ačkoli Správa železniční dopravní cesty naplánovala jedinou změnu letošního železničního jízdního řádu na červen, ve skutečnosti ho mění již teď, počátkem února. Do jízdního řádu zanesla SŽDC, která ho sestavuje, změny v několika krajích, které se rozhodly buď zrušit některé spoje, nebo jim naopak přidat zastávky. Mimořádná změna nemá příliš velký rozsah, týká se pěti tratí, z nich zejména úseku mezi Českými Budějovicemi a Táborem.

Změna jízdního řádu se týká tří krajů – Jihočeského, Pardubického, a Ústeckého, a čtyř tratí:

  • 087 Česká Lípa – Lovosice (pouze úseku Litoměřice–Lovosice)
  • 089 Liberec – Rybniště/Seifhennersdorf (úseku Varnsdorf–Seifhennersdorf)
  • 220 Benešov u Prahy – České Budějovice (úseku Tábor – České Budějovice)
  • 261 Svitavy – Žďárec u Skutče

Nejvýrazněji pocítí cestující změnu na trati mezi Českými Budějovicemi a Táborem. České dráhy se nedohodly s Jihočeským krajem na příplatku na odpisy nových vlaků, respektive se kraj rozhodl místo zvýšení plateb škrtnout spoje. „Napjatý rozpočet tomuto požadavku nemohl vyhovět,“ podotkl ředitel krajského organizátora dopravy Jikord Jiří Borovka. Roli sehrály také plánované výluky u Veselí nad Lužnicí – vlaky by po část roku stejně nejezdily. Celkem zanikne sedm spojů, jednomu se posune časová poloha. Jako náhradu objednal Jihočeský kraj autobusy, ty však nenahradí zrušené vlaky úplně – některé vlaky zmizí bez náhrady o víkendech, autobusy také neobslouží všechny zastávky (více o omezení železniční dopravy v jižních Čechách a náhradních autobusech čtěte zde).

Které vlaky přestanou jezdit:

SMĚR Z BUDĚJOVIC:

  v 5:24 z Č. Budějovic do Veselí nad Lužnicí (jezdí denně)

  • náhradní autobus pouze v pracovní dny; nestaví mezi Č. Budějovicemi a Chotýčany

  v 8:53 z Veselí nad Lužnicí do Tábora (jezdí jen v pracovní dny)

  • náhradní autobus nestaví v Řípci-Dráchově a Doubí u Tábora

  ve 20:29 z Č. Budějovic do Tábora

  • náhradní autobus nestaví mezi Č. Budějovicemi a Chotýčany, v Řípci-Dráchově a Doubí

SMĚR DO BUDĚJOVIC:

  v 5:58 z Veselí nad Lužnicí do Č. Budějovic (v úseku do Veselí vlak nadále pojede)

  • náhradní autobus staví pouze ve Veselí n. L. - zastávce

  v 10:55 z Veselí nad Lužnicí do Č. Budějovic (v úseku do Veselí vlak nadále pojede)

  • náhradní autobus nestaví mezi Chotýčany a Č. Budějovicemi

  v 18:16 z Tábora do Veselí nad Lužnicí

  • náhradní autobus nestaví v Doubí u Tábora a Řípci-Dráchově

V Pardubickém kraji dozná drobné úpravy provoz na trati ze Svitav do Žďárce u Skutče. Všechny vlaky budou zastavovat v Pomezí na bývalém nádraží místo Pomezí-zastávky (tu budou projíždět). Změna ovšem pro místní obyvatele nemá velký význam – trať vede daleko od obce. Zastávka, kde budou vlaky nově zastavovat, je sice blíže k centru obce, než ta, kde zastavovaly dosud, ovšem je kilometr od nejbližší zástavby. Mezi Varnsdorfem a saským Seifhennersdorfem pak již minulý týden přibyla zcela nová zastávka Varnsdorf - Pivovar Kocour, mimořádná změna jízdního řádu ji tak dodatečně zavádí.

Jen minimální změny se týkají poslední upravované trati mezi Lovosicemi a Litoměřicemi. Večerní vlak z Litoměřic bude nově zastavovat v Žalhosticích, zatímco rannímu vlaku do Litoměřic se upraví čas odjezdu z Lovosic.

Drobná změna se s jízdním řádem dotýká také železnice v Pražské integrované dopravě. Integrované jízdenky je nově možné použít do stanic Kladno-Rozdělov, Kladno-Švermov, Kladno-Dubí a Kralupy nad Vltavou - předměstí. Ty sice i dříve byly součástí PID, nebyly ovšem tzv. plně integrované. Nebylo proto možné použít ve vlacích jízdenky integrované dopravy pro jednotlivou jízdu, dráhy uznávaly pouze předplatné jízdenky.

Změna jízdního řádu bude letos na železnici následovat nejméně ještě jedna – 15. června. Loni, kdy historicky poprvé plánovala SŽDC provést pouze jednu změnu jízdního řádu, ovšem nakonec přišla ještě jedna mimořádná úprava na počátku září.