Po odvolání náměstka visí osud plzeňské koalice na vlásku

Plzeň – Po pátečním odvolání jednoho z primátorových náměstků zahájily strany plzeňské koalice tzv. dohadovací řízení. Je prvním stupněm procesu, který může vést i k ukončení spolupráce ODS s ČSSD. Občanští demokraté svým sociálnědemokratickým protějškům vyčítají, že porušili koaliční smlouvu, když podpořili odvolání náměstka Petra Runda (ODS). Současně ale zástupci plzeňské ODS tvrdí, že v současné koalici chtějí pokračovat.

Poslední jednání plzeňského zastupitelstva o proplacení víceprací pro dostavbu Nového divadla skončilo nejenom odmítnutím návrhu, ale i odvoláním náměstka Petra Runda, který ho předložil. Protože kromě opozice podpořili Rundovo odvolání i zastupitelé z koaliční ČSSD, začala se radniční koalice otřásat. ODS označila chování sociálních demokratů za porušení koaliční smlouvy a zahájila dohadovací řízení. „Záměrem má být pokusit se vyjednat nové parametry spolupráce s ČSSD. Mohou to být programové věci, například ve vztahu k dostavbě divadla a podobně,“ řekl předseda zastupitelského klubu ODS Robert Houdek.

Náměstek primátora Martin Zrzavecký z ČSSD uznal, že odvolání Petra Runda nebylo v souladu se smlouvou, ale zastupitelé podle něj neměli jinou možnost. „My jsme deklarovali, že to není proti koaličnímu partnerovi, ale proti pozici pana náměstka, protože ty spory o některé projektové věci, řešení investic, trvají delší dobu,“ upozornil Zrzavecký. ČSSD by podle něj chtěla v koalici pokračovat.

Dohadovací řízení ale může vést ke konci koalice. Robert Houdek poznamenal, že existuje několik scénářů dalšího vývoje. Vyloučeno tak není, že se v Plzni bude zhruba půl roku před komunálními volbami formovat nová koalice. ODS se zatím nerozhodla, kým nahradí odvolaného Petra Runda. „Pokud se s ČSSD shodneme na prioritách, pak bude na nás, abychom navrhli jméno, ale zatím to není nutné,“ poznamenal Houdek.

Zastupitelstvo odvolalo Petra Runda poté, co zamítlo jeho návrh na proplacení dodatečných nákladů, které vznikly při stavbě Nového divadla. Stavební firma Hochtief žádá o 21,6 milionu korun, pohrozila, že když město vícepráce neschválí, stavbu přeruší. Zastupitelé odmítli zvýšení ceny především proto, že materiály a navrhovaná usnesení o stavbě divadla byla podle nich velmi nepřehledná, složitá a nedávala možnost veřejné kontroly.