Děčínští Romové vaří pro bezdomovce

Děčín - Sobotní oběd pro desítky bezdomovců připravuje v jedné děčínské panelákové kuchyni skupina dobrovolníků. Jdou to převážně Romové, žijící na tamním sídlišti s problematickou pověstí. Někteří z nich patří mezi sociálně slabé, i tak ale přispívají na potraviny a pomáhají těm, kteří jsou na tom ještě hůř.

Na třicet porcí segedínského guláše připravovalo několik dobrovolníků od brzkého rána. Každý z nich přispěl na jídlo stokorunou. Hlavní slovo má Tomáš Pešek. Chtěl se stát kuchařem, avšak nedokončil učiliště. Stále ale vaří rád, a proto se rozhodl své záliby využít k pomoci jiným. „Protože to může potkat každého z nás, člověk přijde o práci během chvilky,“ říká Tomáš.

Společně s ostatními pomocníky žije na sídlišti Boletice v Děčíně, kam se jen během posledního roku přistěhovalo na sto nových obyvatel z různých koutů republiky. V důsledku toho se tu zvýšil počet výtržností. Někteří ze starousedlíků proto ve volném čase pomáhají strážníkům jako asistenti. A právě díky této práci zjistili, kolik je ve městě lidí bez domova.

Jídlo, které během dopoledne uvaří, pak odvezou na faru, kde už na ně čekají bezdomovci. Na oběd může přijít kdokoli - jediná podmínka je, že strávníci nesmějí být opilí.

Dobrovolníci, již založili občanské sdružení Smysl, chtějí kromě víkendového jídla pomáhat bezdomovcům například i s vyřizováním dokladů na úřadech.