V centru Brna zeje prázdnotou každý desátý byt

Brno - Městská část Brno-střed dál hledá způsob, jak využít své prázdné byty. Jenom v centru města zůstává bez nájemníků víc než desetina bytů, často těch největších. Radnice proto uvažuje o jejich přestavbě na menší nebo dokonce pronájmu jako kanceláře.

Dům v Mlýnské ulici, za ním přístavba a v ní dva byty. V horním bydlí Lilian Křížová s manželem, ve spodním nikdo. „Už 15 let tam nikdo nebydlí. Jeden čas tady byla taková zima, že v bytě zamrzla i voda,“ stěžovala si na pustý byt ve spodním patře nájemnice Lilian Křížová.

Byt za zamřížovanými dveřmi přitom nájemníky má. Jenomže ti se podle sousedů v domě ukážou dvakrát do roka a jenom na chvíli. „Někde mají vlastní nemovitost, je to pětičlenná rodina. Vůbec tady nebydlí, jedině platí nájem,“ dodala Křížová.

Hovoří mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián (zdroj: ČT24)

A to je taky důvod, proč město s těmito nájemníky smlouvu nezruší, i když by podle nového občanského zákoníku kdykoliv mohlo. Prázdný byt s platícím nájemníkem je totiž pro radnici pořád lepší než jenom prázdný byt. „Platící nájemník je věc, která se dnes vyvažuje zlatem. Proč bychom se někoho takového zbavovali?“ ptá se mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Ceny nájemného podle cenové mapy

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejňuje na svém webu tzv. cenovou mapu nájemného, kde se každý může podívat, jaké jsou obvyklé výměry a komerční ceny nájmu v bytech v dané lokalitě. 

                         standardní byt (plocha)         cena za m2

Brno-město                 80 m2                         115–134 Kč/m2 

Břeclav                        65 m2                          81–89 Kč/m2

Blansko                       65 m2                          85–94 Kč/m2

Vyškov                        65 m2                          84–92 Kč/m2

Znojmo                       65 m2                          74–81 Kč/m2

Hodonín                      65 m2                          74–82 Kč/m2 

Zdroj: MMR

Mnohem palčivější problém jsou pro město úplně prázdné byty. Z celkových pěti tisíc je takových jenom v Brně-středu šest stovek. Nejčastěji jsou to staré byty s mnoha velkými pokoji a vysokými stropy. Což v řeči čísel znamená, že jde o byty s vysokými náklady na vytápění a ještě vyššími nájmy. Město proto u některých uvažuje o rozdělení na menší jednotky. Jiné by mohlo pronajmout firmám. „Když se to nedaří obsadit k bydlení, protože je to drahé, tak než to nechat ležet ladem, je lepší je pronajmout jako kancelář,“ dodal Burián.

Zastupitelé Brna-středu způsob, jak zaplnit neobsazené byty, hledali už v říjnu. Ale nenašli. Jak vrátit nájemníky do bytů, které si platí, ale neobývají, zatím ani vůbec neřešili.