Kamery a fotopasti v boji proti vandalům

Ústí nad Labem - Města na severu Čech řeší nárůst škod, které způsobují vandalové. Například chomutovský magistrát stály loňské opravy 300 tisíc korun, poškození obecního majetku v Lounech nebo Žatci vyčíslily místní radnice dokonce na skoro půl milionu. Vedení měst proto v boji proti vandalům přitvrzuje.

Obyvatelé Loun zaznamenali v roce 2013 četné útoky na městský majetek, mimo jiné zdemolované lavičky, rozbité skleněné výplně na zastávkách, ale také rozházený odpad a rozbité výlohy. Tamní radnice si proto jako jednu ze svých priorit vytyčila ochranu svého majetku. „Když jsme sečetli všechny škody po vandalech, konečná částka se přiblížila k půl milionu korun,“ uvedl starosta Loun Radovan Šabata.    

Pro lounskou radnici je taková výše škod na městském majetku nepřijatelná. Letos se proto rozhodla proti vandalům tvrději zatočit. „Tyto činy jsou nově kvalifikovány jako trestný čin, takže si každý musí spočítat, co může následovat,“ varuje Radovan Šabata.   

V sousedním Žatci se loni škody na městském majetku blížily částce čtyři sta tisíc korun. Radnice sice omezila ničení laviček jednotným kovovým designem a jejich pevnou instalací, ale i tady se v boji s vandaly spoléhají na techniku. Žatecké radnici pomáhá v boji proti vandalů mobilní kamera a například také fotopasti. Obě zařízení začala téměř okamžitě působit preventivně a radnice si pochvaluje i jejich mobilitu. „Potenciální pachatelé si velmi brzy uvědomí, jak je daná lokalita zabezpečená,“ zdůrazňuje žatecká starostka Zdeňka Hamousová. 

Překvapující je podle radnic také to, kdo obecní majetek ničí. Většinou jsou to děti a mládež mezi patnáctým a dvacátým rokem. Podobné zkušenosti má i Chomutov. „Posíleni alkoholem ničí vše, co jim přijde jako první pod ruku,“ dodává mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová.  

Jen díky kamerám a fotopastím jde ničení majetku vandalům dokázat. Proto chtějí všechny
tři radnice do kamerové techniky dál investovat.

Města bojují s vandaly (zdroj: ČT24)