Dluhy na nájemném v Pardubicích rostou

Pardubice – Dluhy na nájemném v městských bytech v Pardubicích už přesáhly 15 milionů. Neplatičů sice mírně ubylo, dlužná částka se ale zvyšuje. Pardubice proto chtějí přitvrdit. A umožňuje jim to nový občanský zákoník, podle kterého už město nemusí dlužníkům hledat náhradní bydlení.

Roční provoz nového aquaparku, celkovou opravu mateřské školy nebo rekonstrukci ulice v centru města. Za patnáct milionů korun by radnice mohla zaplatit alespoň jednu z těchto položek. Přesně tolik totiž dluží nájemníci městu za bydlení. A dluh narůstá dál. „Za loňský rok vzrostl dluh na nájemném přibližně o jeden a půl milionu,“ potvrdil náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubice vlastní přes dva tisíce bytů, nájemné neplatí necelá pětina jejich obyvatel. Radnice eviduje přes čtyři sta dlužníků. Za poslední dva roky město vystěhovalo 74 nájemníků. Jde především o lidi, kteří dluh uhradit nechtěli. „K lidem, kteří se do té situace dostali ne úplně vlastní vinou, třeba ztrátou zaměstnání nebo nemocí, přistupujeme jinak. Zvlášť když k tomu přistupují opravdu aktivně,“ doplnil další z náměstků primátorky města Michal Koláček (SPP).

Rekordmanem je člověk, který městu dluží téměř 700 tisíc korun. V tomto případě bude radnice postupovat nekompromisně podle nového občanského zákoníku. „Nový občanský zákoník bytové náhrady neřeší. Pokud je nájemce dluží za více než tři nájmy a zálohy na služby, může mu pronajímatel dát výpověď z nájmu,“ vysvětluje právník Jan Černý.

Podobně vysoké dluhy na nájemném řeší i další krajská města. Například sousednímu Hradci Králové obyvatelé dluží přes 14 milionů korun.