Opencard převezme nová firma, Praha do ní vložila 100 milionů

Praha - Pražské zastupitelstvo schválilo založení firmy, která bude spravovat problematický projekt Opencard. Vložilo do ní 100 milionů korun. Podle prvního náměstka primátora Jiřího Vávry (TOP 09) vedly město k založení nové akciové společnosti tři důvody: „Prvním je transparentnost celého procesu, druhým je zachování Opencard jako takové a pak je tu také odpovědnost vůči 1,3 milionům uživatelů karty.“

O opencard se nyní starají čtyři subjekty, a podle Vávry to také bohužel podle toho vypadá. „Pokud to dnes vezmeme a dáme to do akciové společnosti, která bude jasně řízená všemi statutárními orgány, tak neznám nic čistšího, než je takováto verze řízení Opencard. Nová akciová společnost umožní v budoucnu vstup strategického partnera, což může být některá z kartových společností nebo banka, a tím se opět zefektivní chod celé Opencard,“ řekl České televizi. 

Návrh na založení společnosti schválila už před týdnem rada hlavního města (čtěte zde). Chce se tak vyvázat z nevýhodné smlouvy s dosavadním provozovatelem. Dosud město za projekt zaplatilo přes jednu a půl miliardy korun, podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) jde o vyhozené peníze. „Když se nad tím selským rozumem zamyslíte, tak zjistíte, že taková kartička zkrátka nemůže stát 1,6 miliardy a že ty peníze byly nějakým způsobem vyhozeny nebo spíš zadány účelově,“ podotkl.

Veškeré kroky a vyjednávání ohledně Opencard by měly být zastřešeny pod městskou obchodní společností, která ponese název Operátor. Rada si od ní slibuje sjednocení a zjednodušení dosud roztříštěného provozu, správy a rozvoje projektu. Akciovka by na sebe podle plánu rady měla vydělat díky vstupu strategického partnera, nebylo by proto třeba ji dotovat z městské pokladny. Zájem projevily banky a platební instituce. Vrcholným orgánem firmy bude valná hromada, tedy rada města. Orgány v podobě dozorčí rady a představenstva budou mít po třech členech se čtyřletým funkčním obdobím. 

Svoboda: Znovu jednáme pod tlakem, kdy má vypršet smlouva

Autorská práva k systému Opencard vlastní firma eMoneyServices (EMS), Praha s ní má smlouvu do konce dubna. Teď musí vyjednat její prodloužení. Ve hře je i možnost, že Praha od EMS odkoupí veškerá práva k systému Opencard. Pokud se ale obě strany nedohodnou, hrozí kolaps a projekt za více než miliardu skončí. Pražané by se tak museli vrátit k používání papírových kuponů.

EMS ale rozhodnutí zastupitelů uvítala. „Založení městského správce Opencard je jednoznačně pozitivním krokem,“ uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný. „Praha se rozhodla řešit stávající situaci jedinou smysluplnou cestou. Díky tomu dojde k odstranění problémů minulosti a hlavně k otevření možností tolik očekávaného rozvoje projektu v budoucnosti,“ doplnil.

Na založení společnosti se shodli zastupitelé napříč stranami. Od opozice přesto zazněla kritika. Zastupitel Rudolf Blažek (ODS) zpochybnil vklad 100 milionů korun. Podle jeho slov není jasné, kolik odkup licencí bude stát: „Proč by tam nemohlo být na provoz vloženo dva, pět milionů, když ještě není známo, za kolik odkup bude?“ Podle bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS) je tato cesta akceptovatelná. „To, co ale vnímáme negativně, je, že znovu jednáme pod tlakem, kdy má vypršet smlouva,“ upozornil. „Podepisujeme bianko šek,“ doplnil. Bývalá rada města totiž čelí obvinění, že předloni v dubnu uzavřela smlouvu s firmou Haguess. Na objednávku ale podle žalobce nevypsala otevřenou soutěž. Rada obvinění odmítá, smluvní vztahy podle ní vytvořilo dřívější vedení města.

Kauza Opencard tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)