Vícenáklady: Metla nejen pro pražskou Blanku, ale i plzeňské divadlo

Plzeň - Zastupitelé Plzně dnes po více než čtyřhodinové debatě odmítli zaplatit zhruba 20 milionů korun vícenákladů za zemní práce při stavbě nové divadelní budovy. Peníze po nich požadoval zhotovitel stavby – firma Hochtief. Odsunul se také termín předání nového kulturního stánku k užívání. Zahájení divadelní sezony na začátku září by nicméně v ohrožení být nemělo.

O vícenákladech za stavbu, která je vlajkovou lodí plzeňského projektu Evropské hlavní město kultury v roce 2015, se zastupitelé dohadují od podzimu. Zlom přišel minulý týden, když firma Hochtief některé práce kvůli nezaplaceným fakturám zastavila. „Týká se to především divadelních technologií a zemních prací,“ řekl ČT divizní ředitel Hochtiefu Ivan Havel. Firma město tlačila k urychlené dohodě, uspěla ale jen částečně.

Město nakonec dodrží dohodu z loňského podzimu a zaplatí stavařům vícenáklady za divadelní technologie, tedy zhruba 18 milionů korun. Úpravu těchto technologií si totiž vyžádala změna norem. Navíc jak upozornil advokát Petr Kasík z kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která pro město vypracovala speciální právní rozbor: Pokud by radní odmítli zaplatit za technologie, mohlo by to vést ke zdržení stavby a nedodržení smluvních termínů.

I kdyby město nakonec u soudu uspělo, nemělo by nejspíš divadlo včas a není ani jisté, zda by dostalo plné odškodné. Soud by podle právní analýzy mohl dospět k závěru, že na změnu norem, která nastala krátce před podpisem smlouvy o stavbě divadla, mohl upozornit nejen zhotovitel stavby, ale že ji mělo zaznamenat i město jako objednavatel zakázky, řekl právník.

Generální ředitel Hochtiefu Tomáš Bílek dnes zastupitelům řekl, že zdržení, které stavba nabrala a kvůli němuž firma požadovala posunutí termínů, vzniklo právě kvůli nutné změně divadelních technologií. Bylo třeba přepracovat projekt a vyčíslit nově cenu. Zástupci firmy městu ústně přislíbili, že pokud zaplatí za technologie, zahájení oficiálního provozu divadla v září se podle původních plánů stihne. I když firma trvá i na oprávněnosti svých nároků na vyšší náklady za výkopové práce a odvoz zeminy, bude je s městem řešit jinou cestou.