Hory pokryl sníh: trápí řidiče, lyžaře už nepotěší

Praha – Na horách a silnicích na severu, severovýchodě i severozápadě Čech a také v Jeseníkách leží nový sníh. Především v Krkonoších ho od neděle napadlo až čtvrt metru. Ačkoli je nového sněhu takřka více než za celou zimu, horským střediskům to už nepomůže. Mokrý sníh potrápí ale řidiče, a to zejména v horských úsecích. Hrozí také, že se pod tíhou sněhu budou lámat stromy, a v Krkonoších také vzrostlo riziko pádu lavin.

Sněžit má podle meteorologů na horách celý den. Především Krkonoše a Jizerské hory čeká letos nebývalý příděl sněhu. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné sněžení, která platí od nedělního večera až do pondělí večer. „Může napadnout od nedělního do pondělního večera víc než 30 centimetrů nového sněhu,“ upozornili meteorologové. Sníh bude podle nich vlhký, hrozí proto, že se pod jeho tíhou budou lámat stromy.

V úterý a středu dopoledne se ještě budou vyskytovat sněhové přeháňky, může se objevit také náledí. Po zbytek týdne bude oblačno až polojasno, sněžit by už nemělo. Koncem týdne se vyskytnou další přeháňky, budou však jen dešťové.

Nový sníh leží na výše položených horských silnicích, například cestách do Horní Malé Úpy v Krkonoších, na Šerlich v Orlických horách nebo na jesenickém Červenohorském sedle. „Silnice je sjízdná po chemickém posypu. Sněží celou dobu, průběžně vyrážíme do nejvyšších partií, týká se to oblastí ve výšce od 800 až 900 metrů nad mořem,“ přiblížil dispečer jesenické správy silnic. V nižších polohách jsou podle silničářů silnice vyhřáté z minulých teplých dnů, a proto na nich sníh roztává.

Větší problémy ale nový sníh na horách nezpůsobil. Některým místním obyvatelům se naopak po sněhu a řádné vánici stýskalo. Aby se situace na silnicích nezměnila, měli by se horským úsekům vyhnout ti, kteří v uplynulém teplém období již přezuli na letní pneumatiky. Policejní mluvčí Udo Ertner zdůraznil, že stále platí nařízení dané značkou „zimní výbava“. „Každý řidič, který do takto označeného úseku jede, musí mít na vozidle zimní obutí se vzorkem minimálně čtyři milimetry. Na nákladním autě je minimum šest milimetrů,“ shrnul mluvčí. Až do konce března musí stejné parametry splňovat pneumatiky aut i na dalších silnicích, pokud je na nich sníh, led nebo námraza.

V Krkonoších vzrostlo riziku pádu lavin

Větší nebezpečí, že budou padat laviny, hrozí v Krkonoších. Lavinové nebezpečí stouplo na druhý stupeň, který značí „mírné“ riziko. „Nový sníh není spojený se starou sněhovou pokrývkou. Sněhové profily vykazují malou stabilitu. Může dojít i k sesuvu základových lavin,“ uvedl lavinový specialista Pavel Cingr. Laviny se mohou sesouvat zejména na prudších svazích se sklonem přes 40 stupňů. Sesuv mohou uvolnit zejména větší skupiny turistů, kteří se na nestabilní sněhové pole vydají v malých rozestupech.

Sněží také na Vysočině, ovšem na vozovkách sníh nezůstává. Platí to i pro dálnici D1. Silničáři kontrolují stav hlavních tahů, sypat ale ještě nemuseli. Sníh se opět vyskytl také v Krušných horách u Božího daru. Silničáři očekávají, že sníh na cestách během dne roztaje, v úterý ale připadne další. Že Krušné hory po dlouhé době opět zbělely, je sice důležité pro řidiče, ale už ne pro lyžaře či vlekaře. Nic se totiž nemění na tom, že lyžařská sezona o víkendu v Krušných horách definitivně skončila, když své vleky zastavil skiareál na Klínovci.