Rekonstrukce vylidnila třídu Míru, obchodníci chtějí levnější nájem

Pardubice – Rekonstruce třídy Míru v centru Pardubic připravila místní obchodníky a živnostníky o zákazníky. Z jindy rušné ulice je staveniště – a zůstane tak celý rok. Obchodníci proto chtějí, aby jim město slevilo na nájemném, a to o celou polovinu. V opačném případě hrozí, že se podniky na třídě Míru konce rekonstrukce nedožijí. Město o slevě uvažuje, bude se ale žádostmi zabývat individuálně.

Výluka MHD, hluk a prach udělaly z jindy rušné ulice v centru Pardubic místo, kam lidé jdou, jen když musí. Jindy úspěšné obchody či restaurace tak jsou poloprázdné a bez příjmů. „Lidé ubyli, je znát, že tady není autobusová zastávka,“ poznamenal barman David Knoll.

Městský rozvojový fond, který vlastní některé nemovitosti, je pod tlakem obchodníků. Požadují po něm padesátiprocentní slevu na nájemném. Tvrdí, že kvůli propadu tržeb do konce oprav nevydrží. „Situace už je kritická,“ zhodnotil pardubický životnostník Viktor Šušlík.

Samotný rozvojový fond ale slevu udělit nemůže. V úvahu to připadne pouze, pokud to povolí město a místo výpadku nájemného pošle do fondu své peníze. Město o tom uvažuje. „Chceme pomoci nájemníkům v našich prostorách. Chceme, aby se tam udrželi, chceme, aby ten rok vydrželi,“ uvedl náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Případné slevy na nájemném však bude radnice přiznávat každému žadateli zvlášť. Ten bude muset nejprve propad v tržbách účetně doložit.

Obchodníci z rozkopané třídy Míru chtějí slevu na nájemném (zdroj: ČT24)