Tuky do odpadu nepatří, učí se děti na ZŠ

České Budějovice - Ve školách na jihu Čech startuje speciální program, v jehož rámci učí vodohospodáři děti, co nepatří do odpadní vody. Čistírny totiž stále zatěžuje obrovské množství hygienických potřeb, zbytků potravin a tuků, které lidé splachují. Program se rozšíří i do dalších krajů.

Odpadní voda bývá často znečištěna kromě jiného i tuky, které se do ní dostávají z domácností. Zapáchající mastná směs smíchaná s dalšími nečistotami proto končí ve speciálním kontejneru. „Tuky po vychladnutí vytvoří spolu s pískem a dalšími nečistotami krustu, mohou ucpat čerpadla a odstraňování této směsi je pak mnohem náročnější,“ popisuje možné problémy mluvčí Českých vodovodů a kanalizací Jitka Kramářová.  

Českobudějovická čistírna odpadních vod musí ročně zlikvidovat sto padesát tun tuků, které do kanalizace přitečou. A právě proto vodohospodáři zamířili do škol. Při speciálních hodinách dětem vysvětlují, co do odpadní vody nepatří a co dělají špatně. „Do záchodu házíme vatové tyčinky, občas tam mamka vyleje guláš nebo něco podobného,“ přiznává čtvrťák Patrik Jaroch. "Snažíme se v rámci ekoškoly, o jejíž titul usilujeme, děti naučit třídit, chovat se
šetrně k životnímu prostředí,„ uvádí učitelka a koordinátorka ekologické výchovy Hana Vránová. “Máme tady soutěž, která se jmenuje Olejový bandita. Vždycky, když máme doma olej, tak ho nalejeme do speciální nádoby a přineseme do školy. Za každý litr dostane naše škola tři koruny," vysvětluje žákyně Barbora Kroufková.

Povědomí o třídění tuků se zvyšuje i mezi obyvateli. Nádob na jedlý tuk postupně přibývá. V Českých Budějovicích je jich už třicet. „Za rok 2013 bylo vytříděno celkem 869 kg jedlých tuků a toto číslo neustále narůstá,“ informuje mluvčí společnosti A. S. A. Šárka Býmová.     

Přesto je zatím procento vytříděných tuků velmi nízké. V objemu tuků, které přitečou do čistírny, je to totiž stále jen půl procenta.

Tuky do odpadu nepatří (zdroj: ČT24)